Vijest

Sud naredio vraćanje na radno mjesto uposlenika Centralne banke koji je prijavio nepravilnosti

8. Novembra 2022.16:20
Sud Bosne i Hercegovine poništio je sedam rješenja Centralne banke te naredio vraćanje na radno mjesto i isplate neisplaćenih plata bivšem uposleniku Sanjinu Sinanoviću, koji je Državnom tužilaštvu podnio više prijava na rad banke.

Sanjin Sinanović ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Prema prvostepenoj presudi iz oktobra 2022. godine čije je dijelove Sinanović dostavio Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Državni sud je poništio sedam rješenja Centralne banke kao nezakonita.

Presudom se Centralna banka obavezuje i da Sinanovića, bivšeg uposlenika, vrati na radno mjesto koje je obavljao prije prestanka radnog odnosa i nezakonite degradacije, kako je utvrdio Sud, ili na drugo radno mjesto koje odgovara kvalifikacijama i stepenu njegove stručne spreme.

Centralna banka je presudom obavezana da Sinanoviću isplati neisplaćene plate u iznosu od 23.874 konvertibilne marke za period od aprila 2021. do aprila 2022. te razliku plate za period od februara do aprila 2021. u iznosu od 326 maraka.

Kako se navodi u presudi po tužbi koju je Sinanović podnio u maju 2021. godine, Centralna banka se obavezuje i da Sinanoviću nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 2.406 maraka.

On za BIRN BiH kaže da se ovom prvostepenom presudom Suda BiH u cijelosti udovoljava njegovom tužbenom zahtjevu, kao što je i povratak na posao, ali da je njegovo radno mjesto ukinuto prije mjesec i po posljednjom izmjenom sistematizacije u Centralnoj banci.

“To je jedan vid odmazde, ja to tako doživljavam, i poruka meni da su, koliko god ja želio, ta vrata zatvorena”, kaže Sinanović.

On je krajem 2017. i početkom 2018. godine Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) prijavio sumnje u vezi s nepravilnostima u javnim nabavkama, zapošljavanju i drugim nepravilnostima u Centralnoj banci, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Krajem 2018. godine, Centralna banka je protiv njega pokrenula disciplinske postupke, nakon čega je odlučio podnijeti zahtjev za ostvarivanje statusa “zviždača” – koji nije dobio. Sinanović je prvo suspendiran, a prošle godine i otpušten iz Centralne banke BiH.

Iz Centralne banke su potvrdili da su dobili presudu Suda BiH i da je u prethodnom periodu u nekoliko navrata došlo do izmjena i dopuna sistematizacije radnih mjesta zbog racionalizacije poslovanja.

“Odbacujemo očigledne insinuacije koje Sinanović nastoji iskonstruisati, da je s namjerom, isključivo ukinuto radno mjesto na kojem je on nekada radio”, kažu u pisanom odgovoru iz Centralne banke.

U ovoj instituciji presudu doživljavaju kao poražavajuću jer smatraju da je Sinanović počinio radne prekršaje.

Oni u svom pisanom odgovoru BIRN-u BiH kažu da sadržaj presude smatraju sramotnim te da su navodi takve prirode da “opravdano stvaraju ozbiljnu sumnju u integritet i nezavisno postupanje sudija”. Napominju i da korupcija u Centralnoj banci nije dokazana, niti postoji, te dodaju da su navodi u tom dijelu neosnovani.

Aida Trepanić