Vijest

Tužilaštva BiH i Srbije žrtvama i svjedocima olakšavaju učestvovanje u sudskim procesima

3. Novembra 2022.16:48
Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Srbije potpisala su sporazum o razumijevanju u oblasti podrške svjedocima, oštećenima i žrtvama radi njihovog učešća u krivičnim postupcima za ratne zločine, koji podrazumijeva osiguravanje dodatnih mehanizama podrške, uz uključenje tužilaca, predstavnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i policijske agencije iz Srbije te odjeljenja za podršku svjedocima.


Potpisivanje Sporazuma o razumijevanju u oblasti podrške svjedocima između tužilaštava Srbije i BiH. Foto: Tužilaštvo BiH

Svi će biti angažovani na pružanju dodatne podrške uvjeravanju svjedoka da nemaju straha niti razloga da se ne odazivaju na pozive sudova, objasnio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, koji je potpisao sporazum sa Snežanom Stanojković, glavnom tužiteljicom Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

“Imali smo situacija da u pojedinim predmetima ključni svjedoci ne žele da, iz straha ili nekih drugih razloga, putuju iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, ali ima i predmeta gdje su, naprimjer, oštećeni u Srbiji a optužnice podignute u Bosni i Hercegovini, pa će ta saradnja biti dvosmjerna. Mi smo se sada dogovorili da naši tužioci, koji su radili na tim predmetima ovdje, zajedno sa kolegama iz Srbije kontaktiraju te svjedoke, daju im dodatnu podršku, da ih ohrabre da svjedoče”, rekao je Kajganić.

Dodao je kako su razgovarali o svim predmetima u kojima su osumnjičeni u Srbiji a predmeti u BiH. Razgovarali su o predmetu “Milomir Savčić”, budući da ih je Tužilaštvo Srbije prije nekoliko mjeseci obavijestilo da je optuženi u Srbiji, kazao je Kajganić.

“Tu smo tražili stav našeg postupajućeg tužioca [Predraga Tomića] o eventualnom prenosu predmeta u Srbiju. Tužilac nas je upoznao da postoji određeni otpor udruženja oštećenih i žrtava zbog činjenice da Srbija ne priznaje kvalifikaciju genocida. Savčić je optužen za krivično djelo ‘pomaganje u genocidu’ i udruženja sada smatraju i izražavaju bojazan da će u slučaju eventualnog prenosa predmeta u Srbiju biti negativan ishod”, rekao je Kajganić, dodavši kako su dobili uvjeravanje od kolega iz Srbije kako je kaznena politika “ako ne oštrija, onda sigurno onakva kakva je u Bosni i Hercegovini po krivičnom zakonu bivše SFRJ”.

Savčić je optužen da je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), pomagao u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. Na teret mu je stavljeno da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika svoje jedinice prilikom zarobljavanja i zatočavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija u Novoj Kasabi, te njihovom zlostavljanju i ubistvima. Sud Bosne i Hercegovine donio je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, koji je optužen za genocid u Srebrenici, nakon što ga Sudska policija nije mogla pronaći na adresi poslije određivanja pritvora u avgustu prošle godine, o čemu je pisao BIRN BiH.

U izvještaju OSCE-a “Utrka s vremenom: Napredak i izazovi u provođenju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina Bosne i Hercegovine”, navedeno je da bi se regionalna saradnja između država mogla opisati kao nedosljedna.

“Regionalna saradnja u odnosu na predmete ratnih zločina je i dalje osjetljivo i ispolitizirano pitanje. Nepostojanje dosljedne i istinske regionalne saradnje imalo je značajne negativne posljedice u smislu privođenja osumnjičenih pravdi: približno 35 posto neriješenih predmeta koji čekaju procesuiranje na Tužilaštvu BiH odnosi se na osumnjičene koji nisu dostupni pravosudnim organima BiH”, navedeno je u Izvještaju OSCE-a o procesuiranju predmeta ratnih zločina iz juna ove godine.

 

 

Jasmin Begić