Analiza

BIRN BiH – OBJAŠNJAVA: Zakon o VSTV-u

Ilustracija: BIRN BiH

BIRN BiH – OBJAŠNJAVA: Zakon o VSTV-u

29. Septembra 2022.16:05
29. Septembra 2022.16:05
U drugom videu serijala “BIRN BiH – Objašnjava” saznajte zašto su važne izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kome ne odgovara transparentnost i uvid u imovinske kartone nosilaca pravosudnih funkcija i kako to utiče na povjerenje javnosti u pravosuđe.

Izmjene Zakona o VSTV-u odnosno novi Zakon jeste jedan od četiri koja Bosna i Hercegovina treba usvojiti u što skorijem roku, kao način ispunjavanja nekih od najvažnijih dijelova 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije o uslovima za otvaranje pregovora za pridruživanje Uniji.

U videu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) možete saznati kako se odvijao proces izmjene Zakona o VSTV-u, razlozima i potrebama za njegovo usvajanje, promjenama koje bi on donio po povjerenje građana u bh. pravosuđe i razlozima zašto se još uvijek čeka na njegovo usvajanje.

Nakon niza reformi pravosuđa u BiH, u 2004. godini je u Parlamentu BiH donesen Zakon o VSTV-u. Vijeće je zamišljeno kao krovna državna pravosudna institucija kojoj su osnovne funkcije imenovanje i razrješenje sudija i tužilaca, te utvrđivanje njihove disciplinske odgovornosti.

Nakon skoro dvije decenije od formiranja ove institucije, njoj je potrebna reforma koja se odnosi na poboljšanje procesa imenovanja sudija i tužilaca, veću transparentnost rada i bolje definisanje sukoba interesa te unapređenje disciplinskih postupaka i kazni.

Uz ove, kao jedan od najvećih prioriteta izdvaja se formiranje rigoroznog sistema provjere integriteta kroz ispitivanje imovine, što se pokušalo riješiti uvođenjem pravilnika 2018. godine prema kojem su sudije i tužioci dužni dostavljati na provjeru svoje finansijske izvještaje, ali su napori propali zbog proceduralnih prepreka. Zbog neuspostavljanja sistema provjere imovine sudija i tužilaca, Evropska unija je u julu 2020. godine upozorila Vijeće da će prekinuti finansiranje ukoliko ne riješe ovo pitanje.

Novom odlukom je formiran poseban Odjel za integritet, čiji je zadatak da provjerava imovinske kartone kako bi se iz pravosuđa odstranili sudije i tužioci koji su korupcijom došli do dodatne imovine. Ali dvije godine od početka rada Odjela, ispostavilo se da nije dovoljno da VSTV izmijeni Pravilnik, već je za uspostavljanje Odjela potrebno izmijeniti Zakon o VSTV-u.

Ali izmjene su na dugom čekanju.

BIRN BiH – Objašnjava serijal je videa u kojima dajemo jednostavna objašnjenja za komplikovane društvene procese i promjene.

Azra Husarić Omerović