Vijest

Ultradesničari u Srbiji pripremaju proteste protiv EuroPridea

15. Septembra 2022.11:59
Desničarske grupe pozivaju ljude da se pripreme za proteste u subotu, tvrdeći da se boje da bi se EuroPride povorka ipak mogla održati, uprkos policijskoj zabrani od utorka.

This post is also available in: English


Narodne patrole kombinuju nacionalizam sa ksenofobijom i neprijateljstvom prema vlasti. Foto: BIRN/ Marija Vucic.

Srbijanski poslanik i vođa desničarske stranke, Dveri Boško Obradović, u srijedu je pozvao ljude da ostanu “budni”, tvrdeći da bi zabranjena EuroPride šetnja ipak mogla biti održana u subotu, uprkos zvaničnoj zabrani tog događaja od strane policije.

“Trebamo biti spremni da iznova izađemo na nove litije i porodične šetnje kako bi odbranili našu djecu od LGBT propagande. Njihov cilj nije gej parada, već prevaspitavanje naše djece i to kršćanska, porodična i tradicionalna Srbija mora da zna i spriječi,” kazao je Obradović.

Nekoliko desničarskih grupa je takođe najavilo proteste za subotu, iako je policija zabranila i njihova okupljanja.

Na različitim društvenim mrežama ljudi se pozivaju da se okupe ispred nekoliko crkvi u Beogradu. Glavno okupljanje zakazano je ispred velike Crkve Svetog Save u centru grada.

Narodna patrola, ksenofobna desničarska organizacija poznata po napadima na migrante i izbjeglice, pozvala je ljude da se od ranog jutra u subotu okupe u centru grada kako bi spriječili “lukave” organizatore EuroPridea.

“Toliko hramova imamo u samom centru Beograda gdje se možemo okupiti na jutarnjoj liturgiji, pa daće Bog odatle sa časnim krstom napuniti ulice prijestolnog grada. Mišljenja smo da je mala žrtva izdvojiti jutro i poslije podne za odbranu porodice i vjere,” navode na svojoj stranici na Telegramu.

Vlada Srbije je u utorak zabranila planiranu povorku EuroPride 2022. u Beogradu, navodeći “rizik od nasilja”, nakon što su desničarske anti-LGBT grupe najavile da će i one marširati kroz glavni grad Srbije. Policija je, takođe, zabranila i desničarske proteste.

Odluka je uslijedila nakon više sedmica anti-LGBT propagande Srpske pravoslavne crkve i desničarskih grupa.

Uprkos neprijateljstvima i policijskoj zabrani, organizatori EuroPridea nisu odustali.

Saopštili su da će sa institucijama pokušati dogovoriti drugu rutu šetnje. Takođe su naglasili da planiraju šetati u subotu, bez obzira na sve, tvrdeći da je zabrana neustavna i da država nije trebala zabraniti njihovu proslavu zbog prijetnji nasiljem.

Saša Dragojlo


This post is also available in: English