Suđenje

Na suđenju za zločine u Kotor-Varoši svjedoci će biti saslušani putem videolinka

7. Septembra 2022.16:48
U Okružnom sudu u Banjoj Luci danas je nastavljeno suđenje Mirku Božiću i Ostoji i Bosiljku Markoviću, koji su optuženi za krivično djelo ratnog zločina počinjenog u Kotor-Varoši 1992. godine, gdje su Odbrane uložile prigovore zbog brojnih proceduralnih grešaka načinjenih tokom istrage.
Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Na početku pretresa advokat Goran Bubić podnio je prigovor zbog korištenja kao dokaznog materijala rukopisa izjave njegovog branjenika Bosiljka Ostojića koji je sačinjen 6. decembra 1992. godine.

“Stavljam prigovor i prijedlog da predsjednik Sudskog vijeća prije početka glavnog pretresa izdvoji dokument koji predstavlja rukopisnu izjavu na kojoj na kraju stoji ‘Kotor Varoš, 06. decembar 1992. godine’, sa naznakom: ‘Izjavu dao Marković Bosiljko’, kao i zapisnik o ispitivanju okrivljenog 07. decembra 1992., sačinjen od strane istražnog sudije Vojnog suda. U ovom slučaju nije riječ o dokazu koji je naveden odredbama ZKP-a SFRJ”, izjavio je advokat Bubić.

Kako je naveo Bubić, njegov branjenik nije mogao biti saslušan u Kotor Varošu, kako stoji u pomenutoj izjavi, jer je u tom periodu bio u pritvoru u “Malom logoru” u Banjaluci, a navodi i da je u drugom slučaju njegov branjenik saslušan bez prisustva branioca.

I advokat Jasminka Jovišević, branilac optuženog Mirka Božića, u više navrata isticala je da su tokom uzimanja izjava i od njenog branjenika načinjene brojne proceduralne greške.

Navodi da je zapisnik o saslušanju Mirka Božića, sačinjen 10. novembra 1992. godine, kod istražnog sudije, ima kao dodatak stranu broj 3, gdje se ne navodi kod kojeg istražnog sudije je saslušan okrivljeni, te da nema potpisa branioca nakon saslušanja.

Tokom današnjeg ročišta branioci su više puta primjedbovali i zbog izmjene prvobitne optužnice, jer je pomenuto djelo prvobitno bilo okarakterisano kao produženo krivično djelo silovanja, da bi 2021. godine Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci izmijenilo optužnicu u “krivično djelo ratnog zločina”.

“Dakle, mijenja se optužnica, gdje je zaprijećena maksimalna kazna od deset godina, na mnogo drastičnije djelo, gdje je, po Zakonu o krivičnom postupku (ZKP) po kojem sad sudimo, zaprijećena kazna doživotnog zatvora, pa čak i smrtna kazna”, navodi advokat Zoran Bubić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća upoznao je strane u postupku da su više puta slali pozive za suđenje svjedocima/oštećenim, a koji više ne žive u BiH, pa čak i putem međunarodne pravne pomoći, niti imaju potvrdu da su im dostavljeni pozivi.

S obzirom da je tužilac Igor Cimeša naveo da Tužilaštvo ne odustaje od toga da ispita svjedoke, Sudsko vijeće je donijelo rješenje da se saslušanje tih svjedoka obavi pred Zamolnim sudom u Hrvatskoj, putem videokonferencijske veze.

Nakon brojnih primjedbi branilaca da videokonferencijska veza nije metod ispitivanja koji je poznat u Zakonu o krivičnom postupku, predsjedavajući Sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević naveo je da to nije pravno, nego tehničko pitanje.

Nastavak suđenja određen je za 9. decembar.

Đorđe Vujatović