Vijest

Crna Gora još procjenjuje štetu od misterioznih cyber napada

29. Augusta 2022.17:49
Ministar javne uprave upozorava da se nastavljaju organizirani cyber napadi na servere crnogorske Vlade, dok se i dalje špekulira o organizatorima tih napada i njihovim motivima.

This post is also available in: English


Sjednica za nacionalnu bezbjednost. Foto: Vlada Crne Gore

Crnogorski ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je u ponedjeljak da su nastavljeni organizirani cyber napadi na vladine servere, dodajući da se šteta za javne podatke tek treba procijeniti.

Od 22. avgusta vlada je prijavila dvije serije sajber napada na servere vlade, tvrdeći da je uspjela spriječiti bilo kakvu štetu.

“Radi se na sanaciji štete i u ovom trenutku procjenjujemo kolika je. Sistem neće trpjeti trajne posljedice. Ogroman novac je uložen u ovaj atak na naš sistem,” izjavio je Dukaj na konferenciji za štampu.

Direktor Direktorata za informatičku bezbjednost Dušan Polović kazao je da vlasti nisu u mogućnosti da aktiviraju neke online usluge, a da je određeni broj radnih stanica kompromitiran.

“Vrijednost virusa kojim su kod nas prvi put izvedeni napadi na dark webu je od 100.000 do 2,5 miliona dolara,” kazao je Polović.

Iz Ministarstva javne uprave su saopštili 26. avgusta da su neki vladini serveri privremeno isključeni s mreže, dok iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) optužuju ruske službe za organiziranje koordiniranih cyber napada na vladine servere. ANB je saopštio da se Crna Gora našla u “hibridnom ratu”, tvrdeći da je napad pripreman dugo vremena.

Iz ANB-a nisu odgovorili na BIRN-ov upit o rezultatima istrage o cyber napadima. Šef Elektroprivrede Milutin Đukanović u ponedjeljak je izjavio da ga je šef ANB-a Savo Kentera upozorio na potencijalne cyber napade na elektroenergetski sistem, tako da su prešli na manuelni sistem upravljanja.

Iz Ambasade SAD-a u Crnoj Gori upozorili su svoje građane 26. avgusta da cyber napadi mogu poremetiti komunalni sektor, transport i telekomunikacije.

Nakon sjednice za nacionalnu bezbjednost održane 26. avgusta premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović opisao je cyber napade kao opasne, ali je dodao da su lični podaci građani sigurni. On je naveo da vlasti još nemaju čvrste dokaze o organizatorima napada.

“Nemamo jasne podatke o organizatorima. Tijela bezbjednosnog sektora nisu mogla da potvrde da iza ovoga stoji pojedinac, grupa, država, niti smo mogli to da demantujemo,” kaže Abazović.

Vlada je objavila sigurni protokol za sigurnost u cyber prostoru, pozivajući građane da koriste licencirane operativne sisteme i naprave kopije svih važnih podataka. Vlada ističe da su NATO članice pomogle crnogorskim vlastima u sprečavanju štete od cyber napada.

Navodno su vladini serveri napadnuti ucjenjivačkim softverom (ransomware), odnosno vrstom zlonamjernog (malware) napada u kome napadač zaključava i kodira podatke žrtve i važne dokumente, a potom zahtijeva novac kako bi otključao i dešifrovao podatke.

U ponedjeljak je profesor sa Univerziteta u Podgorici Veselin Konatar kazao da Vlada nije pružila čvrste dokaze o organizatorima cyber napada.

“Sasvim je realna mogućnost da je sajber napad na vladinu informatičku infrastrukturu mogao bit organizovan i doći kako od pojedinaca, tako i od organizovanih kriminalnih grupa … Takođe, iznenađujuće brzo je procijenjeno i da trajna šteta informatičkoj infrastrukturi nije nastupila, niti kompromitacija podataka građana, za šta je potrebno mnogo više od utrošenog vremena,” kazao je Konatar za dnevni list Dan.

U ponedjeljak je informatički stručnjak Branko Popović pozvao vlasti da prezentiraju rezultate istrage o cyber napadima, upozoravajući takođe da vlada nema administrativne kapacitete da se bori sa takvim napadima.

“Moguće da je neko namjerno pustio virus u vladine servere da bi ukrao povjerljive informacije, korespondenciju ili izvještaje,” objavio je on na Facebooku.

Vlada nije usvojila novu Strategiju za cyber sigurnost nakon što je prethodna istekla 2021. godine. U julu 2021. tadašnja ministrica javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić kazala je da će vlada unaprijediti svoje administrativne kapacitete u sektoru cyber sigurnosti, te ustrajati na međunarodnoj suradnji i edukaciji osoblja.

    Samir Kajošević


    This post is also available in: English