Vijest

Suspendovana glavna tužiteljica za organizovani kriminal u Sjevernoj Makedoniji

17. Augusta 2022.13:51
Vilma Ruskovska, šefica Tužilaštva za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije, koja se nedavno požalila na pritisak koji doživljava od kolega, suspendovana je i suočava se s disciplinskim postupkom.


Vilma Ruskovska, glavna tužiteljica za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije. Foto: Robert Atanasovski

Ljubomir Joveski, glavni državni tužilac Sjeverne Makedonije suspendovao je šeficu Tužilaštva za organizirani kriminal Vilmu Ruskovsku zbog sumnje da je napravila “veliku profesionalnu grešku” dok je nedavno istraživala prostorije Finansijske policije zbog navodnih zločina.

Također, sa disciplinskim mjerama suočavaju se Elizabeta Josifovska i Ivana Trajcevska, kolegice tužiteljice Ruskovske.

Glavni državni tužilac podnio je prijedlog za “pokretanje disciplinskog postupka i utvrđivanje odgovornosti protiv tri državna tužioca, koji su osumnjičeni da su namjerno i neopravdano počinili veliku profesionalnu grešku, čime su počinili težak disciplinski prekršaj”, stoji u saopćenju Vrhovnog tužilaštva.

Ruskovska je potvrdila ovu informaciju.

“Dobila sam ovu odluku, ali zasad neću davati komentare”, kazala je Ruskovska za BIRN.

Ovom potezu prethodio je višesedmični verbalni i pravni spor između Ruskovske i Arafata Muaremija, šefa Finansijske policije Sjeverne Makedonije.

Tužilaštvo za organizirani kriminal 18. jula provelo je predistražni postupak u prostorijama Finansijske policije, radi provjere mogućih nepravnilnosti. Ruskovska je tada rekla da je postupila prema prijavi grupe građana protiv Muaremija.

Muaremi, koji je oštro negirao krivicu, protiv Ruskovske je podnio prijavu Državnom tužilaštvu, tražeći da provjeri zakonitost ovog pretresa.

Ruskovska se 4. augusta, u otvorenom pismu, požalila na pritisak i napade na njen integritet od Muaremija, osobe koju je imenovala vlada. U ovom pismu zatražila je pomoć od ambasada Europske Unije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i od Laure Kovesi, glavne tužiteljice Evropske Unije.

Međutim, dobila je odgovor da se takvim problemima trebaju baviti institucije Sjeverne Makedonije.

Sada, nakon što je suspendovana, Ruskovska može podnijeti žalbu Vijeću državnih tužilaca, u roku od osam dana od primitka odluke o disciplinskom prekršaju.

Ako ovo Vijeće ne usvoji njenu žalbu, Ruskovska će biti razriješena dužnosti.

    Vasko Magleshov