Vijest

Sud BiH ponovo naložio nošenje maski tokom ročišta

29. Jula 2022.10:08
Nakon povećanja broja zaraženih koronavirusom, Sud Bosne i Hercegovine naložio je ponovno nošenje maski u sudnicama tokom trajanja ročišta. Drugi sudovi koje je kontaktirala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nisu donijeli sličnu odluku.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Novinarima koji prate suđenja u Sudu BiH od ove sedmice ponovo je traženo da nose maske prije ulaska u sudnice. Iz Suda Bosne i Hercegovine objasnili su da prate preporuke Federalnog ministarstva zdravstva o preporučenom nošenju maske “u zatvorenom prostoru u kojem se nalazi veći broj osoba, gdje se stvara gužva”, pa su naložili nošenje maske u sudnicama tokom trajanja ročišta.

“Mjera će trajati dok za tim postoji potreba”, naveli su iz Suda BiH.

U drugim sudovima u Sarajevu i Banjoj Luci takve mjere još nisu donesene.

U Općinskom Sudu u Sarajevu promjena u odnosu na posljednjih nekoliko mjeseci nema, tako da maske nisu obavezne za pristup ročištima.

Kako je rečeno iz Kantonalnog suda u Sarajevu, odluka o nošenju maski je za sada preporuka, ali nije donesena odluka o obaveznom nošenju u sudnici.

“Trenutno ne raspolažemo informacijom da li će se u narednom periodu donijeti takva odluka”, rečeno je iz ovog suda.

Ni Osnovni sud u Banjoj Luci nije donio odluku o ponovnom nošenju maski u sudnicama tokom trajanja ročišta.

“U svakom slučaju, Osnovni sud u Banjoj Luci će, kao i do sada, poštovati preporučene epidemiološke mjere i odluke nadležnih organa”, navedeno je u odgovoru.

Tokom pandemije koronavirusa, u pravosudnim institucijama BiH, u skladu s mjerama koje su tada bile na snazi, nošenje zaštitnih maski tokom ročišta bilo je obavezno.