Suđenje

Radić Pero i ostali: “Hodi da vidiš – ubio sam ti najboljeg prijatelja”

28. Jula 2022.13:16
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je čula da je njenog supruga ubio Dušan Spasojević.

Pero Radić i drugi
Radić Pero i drugi. Foto: Sud BiH

Senada Muratović je kazala da je živjela u Jusićima, koje je napustila oko 20. aprila 1992. godine, s obzirom da je situacija bila napeta, te da je bilo barikada i blokada, i da su se čula granatiranja. U kući u selu su, kako je navela, ostali njen suprug Husref i svekrva.

Svjedokinja je kazala da se sa svekrvom sastala u Dubravama kod Tuzle dan nakon napada na Jusiće – 27. maja.

“Plakala je na sav glas. Okupili su nam ljude, odveli Husrefa u Malešiće”, prisjetila se Muratović.

Rekla je da se u Jusiće vratila 1999., kada joj je svekrva ispričala šta je saznala o ubistvu sina, odnosno supruga svjedokinje.

“Rekla je da je došao iz Malešića Slobodan Galić, najbolji prijatelj moga muža… Govori joj: ‘Dođi, majko, da ti kažem ko ti je ubio sina… Tvog sina je ubio Dušan Spasojević”, navela je Muratović.

Dodala je da je Galić ispričao njenoj svekrvi kako mu je Spasojević u Malešićima rekao: “Hodi da vidiš – ubio sam ti najboljeg prijatelja”.

Svjedokinja je rekla da je tijelo njenog supruga pronađeno u grobnici “Ramin grob”.

Za ubistva najmanje 48 osoba u okviru progona stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz sela Jusići kod Zvornika u maju 1992. godine, optuženi su Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen i Vlado Ristanović. S njima je bio optužen i Dušan Spasojević, ali je postupak protiv njega razdvojen jer je u bjekstvu.

Tužilac Vladimir Simović pročitao je iskaze preminulog svjedoka Mumina Islamovića, koji je ispričao kako je 6. maja 1992. odveden s bratom ispred kuće u Jusićima i kako je sa drugim bio zatočen na tri lokacije 17 ili 18 dana, gdje su zatočenici zlostavljani i ubijani.

Kazao je da je otišao u Vitinicu čim je pušten, dan prije napada na Jusiće – 27. maja. U napadu su mu ubijeni majka i trojica braće, te drugi članovi familije.

“Majka Fatima… pričalo se da su je ubili i zapalili u kući”, kazao je svjedok.

Islamović je u svojim iskazima spominjao optužene i druga lica, koje je vidio ili čuo da su učestvovali u dešavanjima na području Zvornika. Kazao je da su, dok je bio zatvoren u pilićarniku u Čelopeku, Božo Vidović i Stevo Milanović zlostavljali Abdulaha Buljubašića. Naveo je da su Buljubašić – kao i više drugih zatočenika – ubijeni.

Branilac Radivoje Lazarević kazao je da su u drugom predmetu utvrđene okolnosti pod kojima je Buljubašić stradao u decembru 1992. godine.

Islamović je u istrazi naveo da je Vlado Ristanović ubio jedno lice iz Jusića. Branilac Miloš Perić rekao je da treba biti oprezan sa izjavom ovog svjedoka, jer ne navodi kako je i od koga saznao određene stvari.

Suđenje se nastavlja 8. septembra.

Marija Taušan