Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Suđenje se odgađa do oktobra zbog bolesti optuženog

25. Jula 2022.12:06
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda, Višegrada i Rogatice, vještak je izjavio da optuženi Mehmedalija Topalović trenutno nije sposoban za suđenje zbog bolesti, pa je postupak odgođen do novog vještačenja u oktobru.

Ćamil Ramić i ostali Foto: Sud BiH

Vještak neuropsihijatar Muhamed Ahmić je kazao da je Topalović privremeno nesposoban za postupak. Prema njegovim riječima, potrebno je šest mjeseci za oporavak i da se uradi nova procjena zdravstvenog stanja i procesne sposobnosti optuženog.

“Opće stanje je teško… U ovim slučajevima potrebno je šest mjeseci za oporavak”, rekao je Ahmić, sugerišući da u novo vještačenje bude uključen i psiholog.

Tužilaštvo i Odbrane predložili su da se sačeka novi nalaz, a Vijeće je odlučilo da se suđenje odgodi do oktobra, kada se očekuje timski nalaz vještaka.

Topaloviću se s Ćamilom Ramićem, Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom sudi za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene na području Goražda i Višegrada u periodu od 1992. do 1994. godine. U ovom predmetu optužen je i Mehmed Dobrača, kome su na teret stavljeni zločini nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjeni u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Suđenje u ovom predmetu posljednji put je održano u aprilu.

Marija Taušan