Vijest

Povećan ruski interes za crnogorske nekretnine uprkos sankcijama

8. Jula 2022.13:52
Centralna banka Crne Gore saopštila je u četvrtak da su Rusi ponovo najveći kupci nekretnina u toj zemlji – uprkos podršci Vlade za sankcije Zapada Kremlju.

This post is also available in: English


Boka Kotorska, Crna Gora. Foto: BIRN/Samir Kajošević

Iz Centralne banke Crne Gore izjavili su u četvrtak da su Rusi najveći kupci nekretnina u toj zemlji, nakon što su od februara kupili imovinu vrijednu 20 miliona eura.

Kako se navodi iz Centralne banke, Rusi su i najveći investitori u Crnoj Gori, nakon što su investirali 41.6 miliona eura u tu zemlju od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

“Ruske investicije su uključivale investicije u kompanije u Crnoj Gori ili njihovu kupovinu, kupovinu nekretnina i takozvani interkompanijski dug, odnosno pozajmice koje kompanije iz Crne Gore uzimaju od kompanija iz Rusije. Prema zvaničnim podacima, većina investicija odnosila se na kupovinu nekretnina u Crnoj Gori,” navode iz Banke za dnevni list Pobjeda.

Maja Radunović, agentica za nekretnine iz Podgorice, kaže kako se ruski interes za imovinu u Crnoj Gori povećao od početka ruske invazije na Ukrajinu. Ona navodi da su ruski kupci većinom zainteresirani za vile i apartmane na obali Jadranskog mora.

“Većina Rusa kupuje ili iznajmljuje nekretnine u priobalnim gradovima Baru, Herceg Novom, Petrovcu i Budvi. Ti priobalni gradovi su bili popularni među Rusima prethodnih godina, a u njima postoje i ruske zajednice,” navodi Radunović za BIRN.

“Ako se nastavi rat u Ukrajini i restrikcije Zapada za Rusiju, mogli bismo očekivati još veći rast interesa za kupovinu imovine u Crnoj Gori,” dodaje ona.

Sa 40.6 miliona eura investiranih od februara, Ujedinjeni Arapski Emirati su bili drugi najveći strani investitor. Prema podacima Centralne banke, 10.3 miliona eura investirano je u crnogorske kompanije, 29.4 kroz zajmove od italijanskih kompanija, dok je preostalih 798.000 otišlo na kupovinu nekretnina.

Četvrti najveći investitor u Crnoj Gori bila je Turska sa 27.9 miliona eura, većinom investiranih u crnogorske kompanije, a 8.3 miliona investirano je u nekretnine.

Godinama se Crna Gora naziva “ruskim VIP ljetovalištem” – omiljeno je odredište ruskih oligarha. Prema nekim istraživanjima, preko 40 posto nekretnina u Crnoj Gori pripada Rusima, uključujući neke bivše političare i milijardere.

Odnosi su zahladili 2014. godine nakon što je Crna Gora podržala sankcije koje su SAD i EU nametnule Moskvi zbog njene intervencije u Ukrajini i jednostrane aneksije Krima.

Veze su se dodatno pogoršale nakon što je Crna Gora optužila Rusiju da je sponzorirala pokušaj državnog udara 2016. godine, koji je, navodno, imao za cilj zbacivanje prozapadne vlade i zaustavljanje zemlje u njenom pridruživanju NATO-u. Ona se Savezu priključila u junu 2017.

Rusija je 7. marta dodala Crnu Goru na listu neprijateljskih država, optužujući je da djeluje protiv Kremlja, dok se 8. aprila Crna Gora pridružila sankcijama Evropske unije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Samir Kajošević


This post is also available in: English