Suđenje

Odbrana osporavala nalaz vještaka na suđenju Slavici Injac

Unakrsnim ispitivanjem vještaka ekonomske struke na Okružnom sudu u Banjoj Luci nastavljeno je suđenje Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Advokat Odbrane Vlado Adamović osporavao je nalaz i mišljenje vještaka o ulozi Agencije u propasti “Bobar banke”.
Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Branilac Adamović je kazao da supervizor ne može biti odgovoran za propast banke.

“Prema Bazelskoj komisiji za superviziju banaka, nije cilj supervizije da spriječi propadanje banaka, već da umanji uticaj te propasti”, rekao je Adamović.

On je nalazu i mišljenju vještaka Radomira Šalića prigovorio da “sve vrijeme potencira odgovornost Agencije za bankarstvo, koja nije optužena”. On je kazao i da je nedopustivo poistovjećivanje Agencije za bankarstvo, koja u svom sistemu ima niz odgovornih lica, sa njenim direktorom.

Adamović je i na ovom ročištu insistirao na tome da su materijalni dokazi pokazali da je Agencija reagovala na vrijeme kada je došla do saznanja da je novac iz “Bobar banke” izvlačen u inostranstvo, kao i da je Agencija tražila da sredstva budu vraćena u banku.

Šalić je ostao pri stavu da Agencija jeste reagovala, ali, prema njegovom mišljenju, kasno.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo BiH je u martu 2017. godine podiglo protiv 16 lica. Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka (KM), što je na kraju dovelo do propasti “Bobar banke”.

Suđenje Slavici Injac je u oktobru 2018. godine iz Suda Bosne i Hercegovine prebačeno u Okružni sud u Banjaluci. Ona se tereti da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a, znala da ta banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali da tim povodom nije ništa učinila.

Za nastavak glavnog ročišta Odbrana je predložila četiri svjedoka. Pred Okružnim sudom će svjedočiti sadašnji direktor Agencije za bankarstvo RS-a, interni revizor Agencije, pomoćnik ministra finansija u Vladi Republike Srpske i direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Nastavak ročišta zakazan je za 17. avgust.

Vladimir Kovačević