Vijest

U Sarajevu održani protesti prije Povorke ponosa

25. Juna 2022.13:24
Nekoliko sati prije održavanja treće bh. Povorke ponosa, održan je i protest “Vratite nam dugu” koji je organizovao bivši selefijski daija i vođa vjerskog političkog pokreta Sanin Musa.


Anti – LBGT protest “Vratite nam dugu”. Foto: BIRN BiH

Musa je osnivač i “Bosanske narodne stranke – V.N.D” i ovo je treći protest koji je organizirao protiv Povorke.

“Ovdje smo da bi se borili na ovaj skroman način da iskažemo da porodica nije i ne mogu biti dvije žene, odnosno dvije majke od kojih jedna glumi tatu i dvojica muškaraca od kojih jedan glumi mamu”, kazao je Musa izražavajući nezadovoljstvo manjim brojem ljudi koji se okupio.

“Ovo je sramotno malo, ne mogu vjerovati da ovo ne interesuje one koje interesuje vjera – Islamsku zajednicu, daije, žene sa hidžabina”, kazao je Musa navodeći kako je ovo način da se iskoristi demokratsko pravo i kaže “ne LGBT vrijednostima koje se nameću”.

On je istaknuo kako “LGBT agenda” ima pet stepenica: organiziranje parade, legalizaciju istospolnih brakova i dopuštenje usvajanja djece, uvođenje ove teme u udžbenike i proglašavanje onih koji su protiv nenormalnim.

Pojašnjavajući zbog čega se skup naziva “Vratite nam dugu”, Musa je kazao kako je to najljepša pojava u prirodi te kako sada “kada vidimo nešto što je duga okrećemo glavu od toga”.

“Duga ne pripada samo njima, već i nama”, kazao je Musa navodeći kako je duga ukradena.

Označavajući ovaj protest i kao porodični dan, podijeljene su nagrade za djecu u tri kategorije za likovne radove na temu “Vratite nam dugu”.

Na današnjem protestu istaknuti su transparenti sa natpisima “Narod vas neće”, “Vjera vas opominje”, te “Ne LGBT u našem gradu”.

Slične poruke isticane i na prethodna dva protesta koja je Musa organizirao.

Na protestu prošle godine, održanom nakon što je registrovao Bosansku narodnu stranku (skraćeno B.N.S. – V.N.D.), on je kazao kako je moto stranke vjera, narod, država, te da je Povorka ponosa udar na vjeru.

Ova stranka temelji se na osnovama islama i namijenjena je “vjernicima koji znaju ta je država i narod, te patriotama koji su okrenuti vjeri”.

Prema Musinom saopćenju na društvenim mrežama, ova stranka nije registrovana za učešće na Općim izborima 2022. godine.

Od 17 sati bit će održana Povorka ponosa koja će po prvi put biti održana kao dio Mjeseca ponosa, a predstavljat će kulminaciju jednomjesečnih aktivnosti posvećenih zbližavanju porodica i njihovih queer članova.

U septembru 2019. godine Sarajevo je bilo posljednja evropska prijestolnica koja je održala svoju prvu Povorku ponosa. Bila je to jedna od rijetkih prvih povorki koja nije praćena nasiljem, a cijeli je događaj, sa preko 3.000 učesnika, bio uspješan.

Povorke ponosa počele su kao protesti protiv diskriminacije i homofobnog nasilja, i dok su u mnogim zemljama one prerasle u slavljenje raznolikosti i slobode, u BiH se još uvijek smatraju borbom za jednakost.

Nermina Kuloglija-Zolj