Vijest

Ministarstvo prosvjete Srbije će ispitati slučaj sa antibošnjačkom pjesmom u školi u Novom Sadu

24. Juna 2022.16:15
Nakon što su mediji objavili videosnimke na kojima se vidi kako učenici igraju uz nacionalističku pjesmu na školskoj priredbi u Novom Sadu, srbijansko Ministarstvo prosvjete saopštilo je da će izvršiti nadzor.

This post is also available in: English


Osnovna škola Vasa Stajić. Foto: Photo: Wikimedia Commons/Micki

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije saopštili su juče da će u Osnovnoj školi “Vasa Stajić” u Novom Sadu izvršiti stručno-pedagoški nadzor i da će “postupiti i pokrajinska inspekcija” da bi se utvrdila odgovornost u vezi sa slučajem videosnimaka na kojima se vidi kako deca od deset i 11 godina i njihova učiteljica igraju uz antibošnjačku pesmu.

Ministar prosvete Branko Ružić okarakterisao je ovaj incident kao “izolovan slučaj”. U njegovom saopštenju je naglašeno da ovo “nipošto ne odslikava situaciju i atmosferu u školama u Srbiji i izrazio očekivanje da se ovakve situacije neće ponoviti”.

Nova.rs je u utorak i sredu objavila dva videosnimka sa završne školske priredbe, na kojima se vidi kako deca i jedna odrasla ženska osoba igraju uz turbofolk pesmu “Ne volim te Alija”.

Ova se pesma, snimljena tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992–1995, odnosi na Aliju Izetbegovića, prvog predsednika BiH.

U refrenu, koji se može čuti na videosnimkama, kaže se: “Ne volim te Alija, zato što si balija”. “Balija” je pogrdni izraz za Bošnjake.

U tekstu pesme se takođe spominje da je Izetbegović “srušio miran san” te se dodaje: “Nosila ti Drina sto mudžahedina svaki dan.”

U pesmi, koju je napisao Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja mali Knindža, spominju se imena više mesta u kojima je tokom rata u BiH došlo do nasilja, a od kojih su mnoga bila mesta ratnih zločina velikih razmera.

Direktorka škole Zorica Đurić je za Nova.rs rekla da su “pesme sami birali i puštali učenici i većina je bila potpuno primerena njihovom uzrastu”.

“Nažalost, ova pesma je puštena bez ičije saglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, niko od učitelja nije ni mogao čuti reči”, kazala je Đurić.

Dodala je da su u pitanju “učitelji sa višedecenijskim iskustvom u prosveti, mnogu od njih su pred penzijom i niko od njih nije ni čuo za Baju malog Knindžu”.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je u sredu da je “puštanje pesama na školskoj priredbi, čiji tekstovi raspiruju nacionalnu netrpeljivost zabrinjavajuće i nedopustivo, a naročito jer je reč o deci osnovnoškolskog uzrasta i priredbi održanoj u školi”.

“Poražavajuće je ako su deca od svih sadržaja izabrala spornu pesmu za školsku priredbu, a izuzetno zabrinjavajuće ukoliko im je u realizaciji takvog izbora pomogao neko od nastavnog kadra”, navela je Janković u svom saopštenju.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava sa sedištem u Beogradu saopštila je da je incident “samo posledica promocije nacionalizma na svim nivoima i atmosfere u kojoj sva deca u Srbiji žive, rastu i obrazuju se”.

Iz ove organizacije dodaju da je izjava direktorke Đurić, “u kojoj se odgovornost za reprodukovanje pesme prebacuje na đake je poražavajuća i pokazuje nedostatak razumevanja važnosti uspostavljanja preventivnih edukativnih praksi”.

 

    Milica Stojanović


    This post is also available in: English