Vijest

Organizatori Povorke ponosa u Sarajevu raduju se “porodičnom okupljanju”

23. Juna 2022.15:02
Glavni grad BiH će 25. juna biti domaćin trećoj Povorci ponosa, s posebnim naglaskom na zbližavanje porodica sa queer članovima.

This post is also available in: English

Povorka ponosa u Sarajevu. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Bosanskohercegovački glavni grad Sarajevo sprema se ove subote za svoju treću Povorku ponosa, koja će po prvi put biti održana u okviru Mjeseca ponosa, a predstavljat će kulminaciju jednomjesečnih aktivnosti posvećenih zbližavanju porodica i njihovih queer članova.

“Porodična okupljanja su nešto što pripada svima nama, ali neki od nas nemamo priliku da budemo ono što stvarno jesmo”, kaže Lejla Huremović, članica organizacionog komiteta bosanske Povorke ponosa, govoreći o ovogodišnjem sloganu – “Porodično okupljanje”.

“Želimo skrenuti pažnju na problem neprihvatanja, nerazumijevanja i porodičnog nasilja, te vratiti u praksu vrijednosti kao što su ljubav, razumijevanje i prihvatanje svih članova porodice onakvih kakvi jesu”, govori Huremović za BIRN.

S obzirom na nedostatak sigurnih mjesta za LGBT+ zajednicu u BiH gdje članovi zaista mogu biti to što jesu, organizatori su pripremili niz događaja, kao što su večeri poezije, koncerti, radionice, panel-diskusije i filmske večeri u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci.

“Ove godine smo proširili program iz jasnog razloga, a to je zato što LGBTIQ osobe još uvijek nemaju sigurna mjesta gdje mogu otići na koncerte, zabave i druženje, i mi želimo napraviti takva mjesta”, dodaje ona.

U septembru 2019. godine Sarajevo je bilo posljednja evropska prijestolnica koja je održala svoju prvu Povorku ponosa. Bila je to jedna od rijetkih prvih povorki koja nije praćena nasiljem, a cijeli je događaj, sa preko 3.000 učesnika, bio uspješan.

Povorke ponosa počele su kao protesti protiv diskriminacije i homofobnog nasilja, i dok su u mnogim zemljama one prerasle u slavljenje raznolikosti i slobode, u Bosni se još uvijek smatraju borbom za jednakost.

“LGBT osobe [u BiH] još nisu zakonski jednake, i treba donijeti zakon o istospolnom partnerstvu, i treba regulisati pitanje tranzicije za trans osobe.”

Učesnici druge Povorke ponosa u Sarajevu sa zastavama u duginim bojama. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

“Također, potrebno je uraditi i dosta posla da se implementira zakon i zaštite LGBTIQ osobe u praksi. Institucije moraju postati proaktivnije i glasnije u podršci, jer je to način za borbu protiv homofobije i nasilja”, kaže Huremović.

Huremović također navodi da je Zakon o javnom okupljanju Kantona Sarajevo i dalje restriktivan kada se radi o javnim okupljanjima, te organizatori često moraju plaćati razne naknade za događaje, kao što su sigurnosne ograde, vozila hitne pomoći i zaštita.

“Ironija je da mi zahtijevamo slobodu, a da bismo to uradili, na ulici, mi moramo plaćati [naknade]. To je skandalozno, diskriminatorno i nadasve restriktivno. Mi to moramo zajedno promijeniti”, kaže ona.

Iznos od 25.000 KM, odnosno oko 12.500 eura, koji je Kanton Sarajevo dodijelio za ovogodišnju Povorku ponosa, neće biti dostatan za pokrivanje organizacionih troškova u iznosu od preko 30.000 KM, tako da su organizatori zamolili javnost da pomogne u plaćanju preostalih troškova.

“LGBT osobe trebaju širu podršku, istospolni partneri trebaju zakonsko, institucionalno i društveno prihvatanje, a najbolji način da se to pokaže jeste da se dođe na Povorku ponosa. Pokažimo svi zajedno da želimo njegovati principe zajedništva, solidarnosti, ljubavi, podrške i prihvatanja”, kaže Huremović.

Međutim, ne slažu se sve Sarajlije s tim. Kontraprotesti su također najavljeni za 25. juni. Teolog i profesor Sanin Musa u srijedu je pozvao ljude da se pridruže mirnom protestu u Sarajevu na isti dan kada se održava i Povorka ponosa. U objavi na Facebooku Musa navodi svoje neslaganje s javnim pokazivanjem seksualne orijentacije, tvrdeći da se to protivi “temeljnoj tradiciji odnosa između muškarca i žene”.

Bosanskohercegovačka Povorka ponosa 2022. održat će se 25. juna u Sarajevu. Okupljanje će biti od 15:00 do 17:00, a povorka će trajati od 17:00 do 18:30, nakon čega slijede program i govori do 20:00. Više informacija dostupno je na www.povorkaponosa.ba.

Azem Kurtić


This post is also available in: English