Suđenje

Delimustafić i ostali: Zbog nedolaska branioca ponovo odgođen početak suđenja

7. Juna 2022.15:18
Suđenje Aliji Delimustafiću i ostalim optuženim za nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela u okviru organizovanog kriminala odgođeno je zbog nedolaska branioca Emira Kapidžića.

Alija Delimustafić tokom hapšenja. Foto: N1

Na ročištu, na kojem se nije sve jasnije čulo u prostoru za publiku, rečeno je da braniocu Kapidžiću, koji zastupa jedno od optuženih pravnih lica, nije uručen poziv, a niko od kolega se nije javio da ga mijenja. Na suđenje nije došao ni branilac Alen Nakić, ali je advokat Senad Kreho kazao da će ga mijenjati.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u oktobru 2017., a početak suđenja odgađan je već više puta zbog raznih razloga. Prvobitni predmet je razdvajan u odnosu na određena lica, a predsjedavajući Vijeća Igor Todorović rekao je optuženom Abidu Hodžiću da je on u drugom predmetu, nakon čega je optuženi sa svojim braniocem Kadrijom Kolićem napustio sudnicu.

Delimustafića optužnica tereti da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva, pribavivši imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona maraka.

Optužnica tereti, uz Delimustafića, i Izeta Musića, Emira Karača, Elvira Krehu, Džemala Karića, Lejlu Cerić, Suada Hadžića, Edinu Mutevelić, Murisu Makarević, Kemu Kapura, Dalibora Macanovića, Envera Delimustafića, Samira Skorupana, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Hamdiju Habula i Abida Hodžića, kao i određena pravna lica. Na teret im je stavljen organizovani kriminal, zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Novi termin za početak suđenja zakazan je za 5. juli.

Marija Taušan