Suđenje

Agencija za bankarstvo bila preblaga prema “Bobar banci”, tvrdi vještak

6. Juna 2022.17:07
Slavica Injac, bivša direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske optužena za zloupotrebu službenog položaja, tokom ispitivanja vještaka ekonomske struke, koji je kazao da je Agencija bila preblaga prema “Bobar banci”, rekla je da su učinili sve što je bilo u njenoj nadležnosti.
Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Pravo stanje u “Bobar banci” je za Agenciju za bankarstvo bilo nepoznanica do 2014. godine, kazala je danas na ročištu pred banjalučkim Okružnim sudom Slavica Injac, optužena za zloupotrebu položaja ili službenog ovlaštenja u slučaju propasti “Bobar banke”.

Slavica Injac danas je unakrsno ispitala vještaka ekonomske struke Radomira Šalića, koji je vještačio poslovanja “Bobar banke” po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Odbrana insistira na tome da je Agencija za bankarstvo prije propasti “Bobar banke” radila sve što je bilo u njenoj nadležnosti kada je ta banka u pitanju.

“Agencija je redovno pratila izloženost banke prema povezanim licima. Kako smo ih tolerisali kada smo im svaki put izdavali sve strožije naloge. Da je banka ispoštovala naše naloge, bila bi spašena”, rekla je Injac ispitujući vještaka.

Šalić je tvrdio i u unakrsnom ispitivanju da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske bila blaga prema upravi banke i njenom nadzornom odboru.

“Moje mišljenje je da ste preduzeli mjere, ali da te mjere nisu dale efekta. Mogli ste iz njihovog ponašanja vidjeti s kim imate posla i da ih u skladu sa zakonom skinete sa tih mjesta. Kako se niko nije zapitao kako je ‘gubitašu’ dat toliki kredit”, kazao je Rade Šalić.

Odbrana tvrdi da je Agencija za bankarstvo, čim je banka postala nelikvidna, uvela prinudnu upravu.

“Suština suđenja je da vidimo šta je Agencija za bankarstvo znala i da li je u skladu s tim preduzimala adekvatne mjere”, rekao je predsjednik Sudskog vijeća Branimir Jukić.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo BiH je u martu 2017. godine podiglo protiv 16 lica. Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka (KM), što je na kraju dovelo do propasti “Bobar banke”.

Suđenje Slavici Injac je u oktobru 2018. godine iz Suda Bosne i Hercegovine prebačeno u Okružni sud u Banjaluci. Ona se tereti da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a, znala da ta banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali da tim povodom nije ništa učinila.

Suđenje će biti nastavljeno 30. juna.

Vladimir Kovačević