Suđenje

Kuzmanović i ostali: Javljali se policiji u selu pa odvođeni u radnu obavezu

30. Maja 2022.12:28
Na suđenju za zločine na području Teslića, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su mještani Gornjih Rankovića držani u selu, maltretirani, odvođeni na radove i u logore.
Kuzmanović i ostali pred Sudom BiH. Foto: Screenshot/Sud BiH

Zaštićeni svjedok KD-10 kazao je da su predstavnici njegovog sela od Kriznog štaba dobili odobrenje da organizuju straže, a da je nakon sedam dana došlo do napada. Poslije nekoliko dana, kako je naveo, ušla je vojska i rečeno im je da se moraju predati.

“Ako se ne predamo da nam neće ni kokoška ostati živa… Ako se predamo da nam neće biti ništa, neće nam doći ni vojska ni policija. Slagali su”, prisjetio se KD-10.

Prema njegovim riječima, kuće su im pretresene, ko je imao lovačke puške – predao je, a više od 300 muškaraca okupljeno je u selu.

Svjedok je kazao da je došao izvjesni Piko i “Crvene beretke”, te da je sa spiska prozvao određena lica, među kojima i sina od njegovog brata koji još nije bio napunio 18 godina. Naveo je da su odvezeni bijelim kombijem i da se bratić više nije vratio.

On je kazao da su ih natjerali da zatrpaju rovove koje su neki bili napravili kod svojih kuća.

KD-10 je ispričao da je poslije došao policajac Miroslav Gotovac sa rezervnom policijom, da ih je popisao i naredio da idu kući, a da se sutra vrate u sedam sati ujutro.

“Svako jutro prozivali, narede radnu obavezu… Puštali nas kući u petnaest-dvadeset dana”, rekao je svjedok, dodajući da je tako živio do 1994. jer nije mogao izaći.

On je naveo da se u početku skrivao u šumi nekih 40 dana i da su ga onda pronašli kod kuće, maltretirali i udarali, a Gotovac ga je svezao uz ogradu.

Svjedok je ispričao da je poslije odvođen i pritvaran u policiju.

“Bio sam pet puta u stanici. Pusti me, gore kopaj rovove”, kazao je KD-10, navodeći da je bio i u “živom štitu”.

Dodao je da je bio zatvoren i mjesec dana u logoru u Pribiniću, gdje je udaran. Naveo je da je u tijelu imao gelere koji su ga pogodili na liniji.

Za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića optuženi su Dušan Kuzmanović, Predrag Markočević i Marinko Đukić. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Na pitanje braniteljice Vesne Tupajić-Škiljević, KD-10 je potvrdio da su lica koja su odvezena bila ošišana na ćelavo i da su ih zvali “Suljina vojska”, ali da oni to nisu bili.

On je rekao da im je rečeno kako policija dolazi kao neka vrsta obezbjeđenja, ali da je bilo udaranja i upada.

Svjedok je kazao da su imali rješenja za radnu obavezu. Prema njegovim saznanjima, u napadu na Gornje Rankoviće, stradao je jedan mještanin i jedan vojnik.

Na pitanje tužiteljice Enise Adrović, kazao je da, kada je vođen u SJB i Pribiniće, više nije viđao Piku, jer su oni već bili “protjerani”.

Nastavak suđenja je 27. juna.

 

Marija Taušan