Vijest

“Bobar banka”: Ogromni krediti bez pokrića i mimo logike poslovanja

26. Maja 2022.16:23
Ispitivanjem vještaka ekonomske struke Republičko tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza na suđenju bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske (RS) Slavici Injac, optuženoj u slučaju “Bobar banka”.
Bobar banka Istočno Sarajevo Izvor: BIRN BiH

Radomir Šalić, koji je radio vještačenje poslovanja “Bobar banke” po naređenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, rekao je na banjalučkom Okružnom sudu da je u ovom slučaju počinjen veliki kriminal, da su plasirani ogromni krediti bez pokrića i mimo logike poslovanja. Naveo je da su članovi uprave banke, mimo svih propisa, odobravali milionske kredite svojim firmama, a da je sve na kraju rezultovalo propašću “Bobar banke”.

“Agencija za bankarstvo dozvolila je ljudima koji su vlasnici banke da sami sebi dodjeljuju kredite. (…) Agencija za bankarstvo je to primijetila tek 2014. godine, a oni su do tada napravili čuda”, kazao je vještak Radomir Šalić.

On je rekao i da nikada u svojoj višedecenijskoj karijeri ekonomiste nije vidio ništa slično onome što je rađeno u “Bobar banci”. Više puta je ponovio da smatra kako je Agencija za bankarstvo, da je na vrijeme reagovala, mogla spriječiti tragediju i ogroman gubitak deponenata banke. Smatra da je ekipa koja je vodila banku davno prije propasti banke morala biti zaustavljena.

“Mene sekira što Agencija za bankarstvo nije dublje ulazila u njihove odluke. Agencija je uglavnom znala, ali se nije dovoljno upuštala u problem. Nije analizirala odluke o dodjeli nelegalnih kredita”, kazao je Šalić.

Advokat optužene Slavice Injac u više navrata je prigovorio pitanjima tužiteljke Snježane Petković smatrajući da se odnose uglavnom na druge optužene u slučaju “Bobar banka”, kojima se sudi pred Sudom BiH. On je insistirao na tome da je Agencija za bankarstvo u slučaju “Bobar banke” činila sve što je bilo u nadležnosti te institucije.

Slavica Injac se tereti optužnicom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u slučaju propasti “Bobar banke”. Optužnicu u slučaju “Bobar banka” Tužilaštvo BiH podiglo je 2017. godine protiv 16 lica. Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka, što je na kraju dovelo do propasti banke.

Suđenje Slavici Injac je u oktobru 2018. iz Suda BiH prebačeno na Okružni sud u Banjaluci. Injac se tereti da je kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a znala da “Bobar banka” posluje s velikim kreditnim rizikom, ali da povodom toga nije ništa učinila.

Na sljedećem ročištu, koje je zakazano 6. juna, vještaka Radomira Šalića unakrsno će ispitati advokat Odbrane Vlado Adamović.

Vladimir Kovačević