Suđenje

Ramić Esad i ostali: Optuženi nije pristupio suđenju

25. Maja 2022.14:18
Na suđenju za zločine počinjene na području Konjica, optuženi Redžo Balić nije pristupio suđenju zbog problema prilikom dovođenja iz zatvora.


Sudnica Suda BiH: Foto: BIRN BIH

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Enida Hadžiomerović kazala je kako optuženi nije pristupio suđenju zbog problema prilikom dovođenja iz zatvora, a samim tim nisu ispunjene zakonske pretpostavke za održavanje današnjeg ročišta.

Za zločine počinjene u Konjicu optuženi su Esad Ramić, Omer Borić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Enes Jahić, Senadin Ćibo i Željko Šimunović.

Na teret im je stavljeno da su u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, počinili progon ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, oni su bili na komandnim funkcijama i pripadnici Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi”, policije i stražari u logoru “Čelebići”.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. juli.