Vijest

Optuženi za ubistvo u BiH prodavao gorivo u Beogradu

20. Maja 2022.16:56
Tri svjedoka su kazala da je Danko Vladičić, koji je optužen da je u augustu 1992. godine kod Foče (Bosna i Hercegovina) ubio bračni par bošnjačke nacionalnosti, u vrijeme zločina prodavao gorivo i cigarete po ulicama Beograda.

This post is also available in: English

Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN BiH

Svedoci odbrane na suđenju Danku Vladičiću, optuženom za ubistvo dvoje civila bošnjačke nacionalnosti u selu Brod na Drini kod Foče u avgustu 1992. godine, pred Višim sudom u Beogradu danas su svedočili da su optuženog u tom periodu svakodnevno viđali kako prodaje gorivo i cigarete po ulicama Beograda.

Zoran Tomić, koji je Vladičića prvi put upoznao krajem 1980-ih, rekao je da je Danka ponovo sreo u Beogradu u jesen 1991. godine.

“Počeli smo da se družimo, ponekad sam mu donosio benzin i cigarete (za prodaju)”, kazao je Tomić i dodao da je tokom 1992. i 1993. godine viđao Vladičića gotovo svakodnevno.

Druga dva svedoka, koji su prodavali ili kupovali švercovanu robu, takođe su izjavili da su nekoliko godina, od kraja 1991., svakodnevno viđali Vladičića u Beogradu.

Tokom 1990-ih, zbog inflacije i nestašice, a kasnije i zbog sankcija UN-a Jugoslaviji, po ulicama glavnog grada Srbije bilo je uobičajeno videti ljude koji su prodavali gorivo u plastičnim flašama i cigarete.

Prema navodima optužnice, Vladičić je 18. avgusta 1992. godine ušao u stan porodice Vranjača u Brodu na Drini, nadomak Foče, “naoružan vojnom puškom i crnom kremom namazan po licu”, i pucao u bračni par. Njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Niko od svedoka koji su danas svedočili nije mogao da potvrdi a ni demantuje da je video Vladičića 18. avgusta u Beogradu.

Vladičić je na početku suđenja negirao optužbe.

“Nisam bio tamo i ne znam o čemu se radi”, rekao je sudu.

U optužnici nije precizirano da li je bio pripadnik bilo koje policijske ili vojne jedinice, a sam Vladičić je kazao da tokom rata nije bio član nijedne oružane grupe.

Okružno javno tužilaštvo u Trebinju (BiH) podiglo je optužnicu protiv Vladičića u februaru 2019. godine, a Tužilaštvo za ratne zločine Srbije preuzelo je slučaj, te ga je optužilo u februaru 2021.

    Milica Stojanović


    This post is also available in: English