Vijest

Gucati i Haradinaj osuđeni za zastrašivanje svjedoka

19. Maja 2022.10:06
Lideri Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hysni Gucati i Nasim Haradinaj osuđeni su za ometanje pravde i zastrašivanje zaštićenih svjedoka u predmetima ratnih zločina otkrivanjem njihovog identiteta.

Izricanje presude Hysniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Fotografija sa internet stranice SVK-a.

Specijalizovana veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu proglasila su predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, krivim za ometanje pravde, zastrašivanje i neovlašćeno otkrivanje sudskih informacija i ličnih podataka o zaštićenim svedocima u predmetima ratnih zločina.

Gucati i Haradinaj osuđeni su na po četiri i po godine zatvora, s tim da se u kaznu uračunava i vreme koje su oni proveli u pritvoru, od septembra 2020. godine. Takođe moraju platiti i novčanu kaznu od po 100 evra.

Predsedavajući sudija Čarls L. Smit III kazao je da su obojica proglašeni krivim za “ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti ozbiljnom pretnjom” i “zastrašivanje u toku krivičnog postupka”.

On je naveo da su osuđeni i za “povredu tajnosti postupka neovlašćenim odavanjem podataka otkrivenih u tajnom postupku” i “povredu tajnosti neovlašćenim otkrivanjem identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka”.

Gucati i Haradinaj su procesuirani nakon što su dobili pakete dokumenata koji su procurili iz SVK-a, a koji su sadržavali poverljive informacije o zaštićenim svedocima u slučajevima protiv bivših pripadnika OVK.

Kutije sa dokumentacijom ostavljene su u hodniku prostorija Udruženja ratnih veterana OVK u septembru 2020. Dokumenti su sadržavali imena i lične podatke potencijalnih svedoka u istragama ratnih zločina SVK.

Gucati i Haradinaj su potom održali konferencije za štampu kako bi obelodanili dokumente koji su procurili iz suda i pozvali medije na Kosovu da ih objave.

Sudije su zaključile da je namera Gucatija i Haradinaja bila da otkriju zaštićene podatke.

“Optuženi su jasno izneli svoju nameru da ne poštuju naredbe Specijalizovanih veća i ST-a (Specijalizovanog tužilaštva) i kazali da žele da nanesu štetu sudu”, rekao je sudija Smit.

Optuženi su “delovali sa direktnom namerom da opstruišu službenike ST-a (…) i delovali su kao grupa sa namerom da opstruišu službenike ST-a i Specijalizovanih veća”, dodao je on.

SVK su osnovana kako bi sudila bivšim pripadnicima OVK za zločine koji su počinjeni tokom i neposredno nakon rata na Kosovu 1998-2000., uključujući ubistva, mučenje i nezakonita zatvaranja. Inače, zaštita svedoka bio je ključni problem za takozvani Specijalni sud, nakon što je na prethodnim suđenjima komandantima OVK vršen pritisak na svedoke.

Nakon izricanja današnje presude, vršilac dužnosti predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Faton Kljinaku za medije je izjavio da je “ovaj Specijalni sud politički sud”.

“Nismo priznali i nećemo priznati ovaj sud. Ometaćemo njegovo funkcionisanje na sve načine jer on ne procesuira ratne zločine, već Albance”, naglasio je Kljinaku.

Današnja presuda je prva koju su SVK izrekla. Ovo je prvostepena presuda i na nju se može uložiti žalba.

 

    Xhorxhina Bami