Suđenje

Macura: Optuženi u akciji u selu Turjak

U nastavku suđenja za zločin protiv civila počinjen u junu 1992. u mjestu Turjak kod Gradiške, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavio da mu je optuženi Rade Macura bio komandir koji je dao zadatak da se teren u ovom selu “češlja”.
Rade Macura
Rade Macura. Foto: Sud BiH

Branislav Ćulibrk je ispričao da je 1992. godine bio pripadnik čete Drugog bataljona čiji komandir je bio optuženi Rade Macura.

Prisjetio se ljeta 1992., kada je učestvovao u akciji u selu Turjak kod Gradiške, pojasnivši da su dobili informaciju da je ubijen stražar u selu i da je deset do 15 pripadnika čete otišlo na teren. Među njima, prema njegovim riječima, bio je i komandir Macura.

“Kada smo došli u Turjak, bilo je dosta ljudi, jedinica. Dobili smo zadatak da dio terena ‘češljamo’. Komandir čete je dao taj zadatak. Krećemo prema šumi”, ispričao je svjedok, dodavši da je u žbunju primijetio plave farmerice te je rekao kolegi da legne.

Iz žbunja se, kako je kazao, vidio puškomitraljez te je nastala pucnjava, kada je kolega ranjen. Tada je, prema riječima svjedoka, dozivao komandira, koji je s još nekoliko osoba izvukao ranjenika iz šume. Ostali vojnici su nakon 20 do 30 minuta napustili šumu kada se pucnjava primirila.

“Kad sam stigao dole, čuo sam da je deset do 11 osoba ubijeno. Vojska priča. Ušli smo u kamion i otišli. Komandir se vratio s nama”, rekao je on.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je kazao da Macura ništa nezakonito nije naredio niti je od njega dobio nezakonita naređenja.

Pojasnio je da je Macura odvezao ranjenika i da se nakon toga vratio u Turjak.

Radeta Macuru optužnica tereti da je, kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, za vrijeme provođenja vojne akcije pretresa terena u mjestu Turjak – gdje se nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Kozarac u općini Prijedor, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice s Hrvatskom na rijeci Savi – bio prisutan tokom ubistava deset civila, među kojima su bile i tri žene.

Drugi svjedok Vojislav Kecman je kazao da je bio pripadnik Drugog bataljona i da mu je komandir bio Macura. Rekao je da nije učestvovao u akciji u selu Turjak, ali da je od Mirka Goluba saznao šta se desilo u selu.

Naveo je da je saznao da je bila akcija i da su naišli na naoružanu grupu Bošnjaka, koji su teško ranili njihovog kolegu.

“Oni su onda pozivani na predaju. Došlo je do okršaja i u međuvremenu ovi su se predali”, kazao je svjedok, dodavši da mu je Golub rekao da mu je žao što se to sve desilo i da je bilo maltretiranja.

Naveo je da nikada od Macure nije dobijao nezakonita naređenja te da mu Golub nije kazao kakva je sudbina zarobljenih ljudi.

Svjedok je rekao da mu je Golub ispričao za događaj u Turjaku nekoliko mjeseci nakon toga i da su bili u kafani, kada je popio dva do tri pića.

Također je pojasnio da je od seljana čuo da je došlo do borbe i da je nekoliko Bošnjaka ubijeno.

Naredno suđenje je zakazano za 31. maj.

Emina Dizdarević Tahmiščija