Suđenje

Blekić i ostali: Na sjednicama skupštine “Unioninvesta” o prodaji zemljišta u Sarajevu

11. Maja 2022.15:36
Na suđenju u predmetu “Profit”, svjedokinja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je navela kako je vlasnica dionica “Unioninvesta”, te da se smatra oštećenom.

Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Mirsada Lomigora je rekla kako je 2007. godine, nakon smrti supruga, koji je radio u “Unioninvestu”, naslijedila dionice, poslije čega počinje dobijati pozive za sjednice skupštine ove firme.

Na sjednicama se, kako je kazala, govorilo o problematici zemljišta prekoputa Kasarne “Maršal Tito” čiji je vlasnik “Unioninvest”.

Svjedokinja se nije mogla sjetiti ko je 2008. godine bio direktor društva, niti da li se na sjednicama govorilo o promjeni oblika društva iz dioničkog (d.d.) u društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.).

U Zapisniku Državne agencije za istrage i zaštitu od 17. januara 2020. godine, koji je prezentirao tužilac Darko Soldat, svjedokinja je navela da je Edin Dizdar bio vlasnik. Lomigora je potvrdila da je sve što je tad govorila tačno.

Osim zemljišta na Marijinom Dvoru, ona je navela kako se sjeća da se spominjalo i zemljište u Blažuju.

“Nešto su dioničari htjeli da se napravi, da se pokrene, ali je to već bilo pred prodaju”, rekla je Lomigora, koja se na kraju ispitivanja izjasnila kao oštećena, ne mogavši precizirati imovinskopravni zahtjev.

Na pitanje Kadrije Kolića, branioca Zijada Blekića, svjedokinja je navela kako je dio naslijeđenih dionica prodala “Eurohausu”, te kako joj je novac za to “legao na račun”.

Ona je potvrdila tvrdnje optuženog Edina Dizdara da joj je u tri navrata isplaćen novac od ukupno 2.700 konvertibilnih maraka (KM).

Dizdar se sa Zijadom Blekićem, Ramizom Bibićem, Muharemom Bajrićem, Arminom i Elmom Mulahusić. Daverom Halilbegovićem, Hasanom Ćelamom, Naserom Dacom, Jasminom i Smiljkom Jusufranić, Branislavom Petrovićem, Mirsadom Imamovićem, Edinom Muftićem, Edinom Halilbegović i Azrom Blekić-Aydogan tereti za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela.

Njima je na teret stavljeno da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Svjedok Darko Čorbo, bivši uposlenik “Unioninvesta”, kazao je kako je bio vlasnik dionica, te da je kao dioničar prisustvovao sjednicama skupštine društva u 80 posto slučajeva.

On je naveo kako je “Unioninvest” imao zemljište prekoputa kasarne gdje je danas “Raiffeisen banka”, dodavši kako se raspravljalo o tom zemljištu.

“Glavnu riječ je vodio gospodin Dizdar, rekao je da je banka napravljena, i ja sam dobio oko 6.000 KM, što mi je gospodin isplatio”, naveo je Čorbo, dodavši da je od nekih ljudi čuo da je novac dobio od dividende, a od drugih da je od prodaje zemljišta.

Svjedok je kazao da je jedno vrijeme ženska osoba bila direktor “Unioninvesta”, potom Dizdar pokazujući na optuženog u sudnici, a zatim “da se pojavilo da ima Blekić” pokazujući također na optuženog u sudnici.

On je naveo kako mu je poznata promjena oblika društva “Unioninvesta”, ali da se detalja ne može sjetiti.

Čorbo je također rekao da se smatra oštećenim u ovom predmetu, na što je branilac Kolić uložio prigovor navodeći kako on nije označen kao oštećeni.

Na pitanje optuženog Dizdara da li je moguće da nije dobio 6.000 KM već 7.491 KM, svjedok je kazao da je moguće te potvrdio da je dodatno od optuženog dobio 491 KM koju mu je društvo bilo dužno.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. maj 2022. godine.

Nermina Kuloglija-Zolj