Vijest

Srbija zabranila ulazak u državu Saninu Musi, tvrdi bivši selefijski predavač

25. Marta 2022.17:08
Zbog zaštite države i njenih građana granične službe Srbije zabranile su ulazak u zemlju Saninu Musi, bivšem selefijskom daiji i trenutnom predsjedniku vjerski orijentisane političke stranke “V.N.D.”, objavio je on na svojim društvenim mrežama.


Sanin Musa. Foto: BIRN BiH

Prema odluci Uprave granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije koju je Musa objavio na Facebook stranici svoje političke stranke, njemu je 21. marta na graničnom prelazu Špiljani zabranjen ulazak. Odluka je izdata na osnovu Zakona o strancima ove zemlje i člana koji se odnosi na sigurnost građana i države Srbije.

Granična policija odbit će ulazak stranca u Republiku Srbiju ako to zahtijevaju razlozi zaštite bezbjednosti Republike Srbije i njenih građana, navedeno je u Zakonu o strancima Srbije.

Musa je nakon toga za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao kako planira od Ambasade Srbije u BiH tražiti odgovore i ukidanje zabrane. Smatra da su razlog za zabranu ulaska u Srbiju njegove ranije posjete Banjaluci na obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske 9. januara i Višegradu nekoliko dana pred okupljanje sljedbenika ravnogorskih pokreta.

“Ne sumnjam da je ova zabrana inicirana mojim političkim angažmanom”, rekao je on za BIRN BiH.

Musa je objasnio da je u Srbiji djelovao 15 godina i da ga nikada na granici nisu zaustavili niti pravili probleme, kao ni u unutrašnjosti države.

Na dan obilježavanja 9. januara na putu za Banjaluku policija u RS-u je legitimisala članove političkog pokreta “Bosanska narodna stranka – V.N.D.”, koji su putovali zbog poziva osnivača Sanina Muse da na dan Republike Srpske obave namaz u Ferhadija džamiji u Banjaluci.

Među legitimisanim licima bio je i ranije osuđeni za ratovanje u Siriji Fatih Hasanović, kojeg je Sud BiH 2016. godine osudio na godinu dana zatvora zbog priključenja takozvanom ISIL-u. Iz Policijske uprave u Doboju su za BIRN BiH tada potvrdili da je ukupno šest članova pokreta bilo legitimisano ali da je samo jedna osoba sankcionisana, nakon čega su svi pušteni da nastave svoj put.

Prilikom pokušaja prelaska granice, Musa kaže kako su ga policijski službenici pitali gdje ide, koliko ostaje i koliko novca nosi sa sobom, dok je sam pregled automobila trajao kratko i da se automobilom vratio u međuprostor Srbije i Crne Gore kako ga ne bi mogli privesti.

“Nakon dolaska više inspektora i njihovog razgovora, dogovora, pozvali su me da mi vrate dokumente i da potpišem papir na kojem stoji da mi zabranjuju ulazak u Srbiju iz razloga bezbjednosti države i njenih građana, što je više nego iluzorno i smiješno”, kazao je on.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije nisu odgovorili na upite BIRN-a BiH o razlozima za odluku niti su je zvanično potvrdili.

Musa, nekadašnji selefijski daija odnosno predavač, 2020. godine je najavio osnivanje političkog pokreta koji se temelji na osnovama islama namijenjenog “vjernicima koji znaju šta je država i narod, te patriotama koji su okrenuti vjeri”, a poslije toga je osnovao i stranku. Njemu je Općinski sud u Sarajevu prvenstveno odbio zahtjev za registrovanje političke stranke pod istim nazivom jer se spominje pojam “vjera”, zbog čega je stranku registrovao pod nazivom “Bosanska narodna stranka – V.N.D.”, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Musa je i predvodnik Inicijative “Iskorak” koja je organizirala proteste protiv “Povorke ponosa” održane u Sarajevu. Tada je u pozivu objavljenom na Facebook stranici Inicijative napisano da je dan održavanja Povorke  “jedan od najgorih udaraca u historiji ovog naroda i jedan od najvećih vidova kršenja Božijeg prava na Zemlji”, a tokom protestnog skupa kazano je da je taj protest osuda “zla koje je ušlo u ovaj grad”.

 

    Azra Husarić Omerović