Vijest

Turskom novinaru koji je otkrio mutne veze islamističkog NVO-a prijeti zatvor

22. Marta 2022.14:14
Istraživačkom novinaru prijeti zatvor nakon što je otkrio tajne veze između islamističke omladinske nevladine organizacije s Vladom i porodicom predsjednika Erdogana.

This post is also available in: English

Sin turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Bilal Erdogan, koji je član odbora TUGVA-e, govori na TUGVA događaju. Foto: TUGVA

Metin Cihan, nezavisni istraživački novinar, suočava se sa zatvorskom kaznom od tri do šest godina u turskom zatvoru zbog njegovog istraživanja u kome je otkrio veze Turske omladinske fondacije (TUGVA), političke islamističke nevladine organizacije, s Vladom i porodicom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Taj slučaj nije bio iznenađenje. Kao što smo navikli, oni ne kažnjavaju počinitelje zločina, nego one koji ih razotkriju”, kazao je Cihan za BIRN.

Ured tužitelja u Istanbulu zatražio je zatvorsku kaznu između tri godine i devet mjeseci i deset godina i šest mjeseci za Cihana i Ramazana Aydogdua, bivšeg člana TUGVA-e koji je navodno s njim podijelio dokumente.

U optužnici se navodi da je Aydogdu pristupio dokumentima fondacije za koje se smatra da su preuzeti s kompjutera TUGVA-e, “bez odobrenja ili prava da to uradi”, a potom je te dokumente poslao Cihanu, manipulirajući i mijenjajući ih.

Dokumenti podijeljeni s Cihanom, koji se trenutno nalazi u Njemačkoj, otkrivaju da je TUGVA, u čijem se odboru nalaze članovi porodice predsjednika Erdogana, koristila svoj utjecaj na Erdogana za imenovanje svojih članova na pozicije u državnim, policijskim i vojnim tijelima.

Dokumenti u koje je BIRN imao uvid također pokazuju da provladini poduzetnici, općine i uredi guvernera finansiraju TUGVA-u.

Cihan je rekao da TUGVA želi poslati poruku ovim sudskim predmetom.

“Oni ovom optužnicom žele pokazati da su još uvijek jaki u pravosuđu. Prema mojim informacijama, tužitelj u ovom predmetu je namjerno odabran. Kao drugo, administracija TUGVA-e dobila je reakcije svojih vlastitih članova nakon što sam razotkrio dokumente. TUGVA je potom obećala da će osobe koje su dovele do curenja i dijeljenja dokumenata biti kažnjene”, kazao je Cihan.

Prema Cihanu, “ovaj predmet je samo nastavak i posljedica nezakonitosti paralelne države koju je TUGVA stvorila unutar državnih institucija”.

“U budućnosti ovaj će slučaj sam po sebi biti predmetom pravne istrage”, rekao je on.

Dokumenti koji su procurili uključuju imena osoba povezanih s TUGVA-om, njihove brojeve telefona i lične dokumente, univerzitete na kojima su diplomirali i imena ministarstava, policijskih i vojnih organa u koje bi htjeli biti imenovani, kao i datume njihovih intervjua i imena njihovih “referenci”, koji su obično članovi TUGVA-e ili Erdoganove vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP).

Druga lista također otkriva da su institucije, koje su zatvorene i zaplijenjene kao dio Vladinog obračuna s kritičarima, a optužene su za podršku neuspjelom pokušaju državnog udara 2016. godine, predate TUGVA-i i pet drugih islamističkih NVO-a sa bliskim vezama s Erdoganovom partijom i Vladom.

Zahvaljujući velikodušnoj podršci Vlade, TUGVA ima 37 studentskih domova i preko 570 gradskih i okružnih ureda u Turskoj. Ta islamistička fondacija organizira skupove, konferencije i projekte s ciljem “podizanja generacije koja se zauzima za dobro i pravdu”.

Ukoliko optužnica bude prihvaćena, Cihanu i Aydogduu će se suditi pred Prvostepenim krivičnim sudom u Istanbulu.

    Hamdi Firat Buyuk


    This post is also available in: English