Suđenje

Bihać: Suđenje za ubistvo generala Šantića nastavljeno ulaganjem materijalnih dokaza

18. Marta 2022.14:48
Na suđenju Hamdiji Abdiću i petorici optuženih za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinjeno 1995. godine, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) uložilo je materijalne dokaze na koje je Odbrana iznijela prigovore relevantnosti.

Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Postupajući tužilac Amir Midžić priložio je Sudu naredbe koje se tiču pretresa, vještačenja i uzimanja DNK uzoraka, te druge akte i rješenja. Odbrana je uložila niz prigovora. Branilac Alen Nakić je kazao da zapisnik o otvaranju predmeta nije potpisan, da uložene naredbe nisu original niti ovjerene kopije, s čime se složio i predsjedavajući Sudskog vijeća Osman Alibabić.

Nakić je dodao da, prema njemu, ni službena zabilješka, krivična prijava i zapisnik sa izjavama tadašnjih osumnjičenih ne mogu biti uzeti kao dokaz.

Odbrane optuženih prigovorile su i na nedostajanje naredbe kojom je vještačeno da li su prethodno pronađeni tragovi krvi ljudskog porijekla, zatim na nepostojanje naredbe za tjelesni pregled članova porodice ubijenog Šantića, te da je neprihvatljivo da ista osoba pronalazi tragove i vještači ih, misleći pritom na prethodno saslušanu vještakinju Elmiru Karahasanović, koja, kako je istakao advokat Nakić, nije bila ovlaštena službena osoba za pretres prostorija.

Vijeće će odluku o dokazima Tužilaštva donijeti naknadno.

Prema navodima optužnice, Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović, 8. na 9. mart 1995. godine su Vladu Šantića odveli u hotel “Sedra” u Cazinu, gdje je zadobio vidne povrede na glavi, a zatim je automobilom Mercedes odvezen do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske brigade.

Sljedećeg dana je odveden van zgrade u nepoznatom pravcu, i usljed zadobijenih povreda je podlegao, a posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Kao dokaz Odbrane, branioci Husein Mušić, advokat drugooptuženog Dede Karabegovića, i Mirsad Mešić, advokat trećeoptuženog Jasmira Topala, predložili su svjedočenje jednog svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. april.

Amila Žunić