Vijest

Crna Gora stavila na čekanje restrikcije Rusiji, tvrde aktivisti

8. Marta 2022.12:02
Uprkos tome što se pridružila sankcijama Evropske unije za Rusiju, nevladine organizacije kažu da vlada Crne Gore još nije zvanično sprovela nikakve restriktivne mjere izuzev zabrane letova.

This post is also available in: English


Sjednica Vlade Crne Gore u Podgorici. Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora tek treba sprovesti restriktivne mjere Rusiji iako se ta zemlja pridružila sankcijama koje je Evropska unija uvela Moskvi zbog rata u Ukrajini, kažu aktivisti građanskih udruženja.

Prvog marta je Crna Gora saopštila da se pridružila sankcijama Evropske unije za Rusiju, ali zabrana ruskih letova je jedina mjera koju je vlada te zemlje dosad i potvrdila.

Dejan Milovac iz istaknute nevladine organizacije MANS pozvao je Vladu da potvrdi sankcije EU-a tako što će usvojiti odluku o provođenju restriktivnih mjera.

“Dok zemlje članice EU-a i SAD posebno ciljaju ruske oligarhe i njihovu imovinu, crnogorska vlada djeluje pasivno kada govorimo o konkretnim aktivnostima na provedbi sankcija. Što je prije moguće ona bi trebala donijeti odluku da realizuje sankcije EU-a na našoj teritoriji”, kazao je Milovac za BIRN.

Podržavajući sankcije EU-a, Crna Gora se obavezala da će zabraniti prelete njenim zračnim prostorom i pristup svojim aerodromima za ruske prevoznike, zabraniti transakcije sa Ruskom centralnom bankom i zabraniti pristup Swift sistemu za sedam ruskih banaka, te suspendirati emitiranje ruskih državnih medijskih kuća.

Prema zakonu Crne Gore o međunarodnim restriktivnim mjerama, ministarstva predlažu mjere, ali Vlada ih mora zvanično potvrditi prije njihove implementacije. Nakon potvrđivanja vlada šalje spisak mjera državnim institucijama, koje ih moraju implementirati.

Iz crnogorskog Ministarstva kapitalnih investicija saopštili su 3. marta da će ruski letovi zaista biti zabranjeni, ali je vlada odgodila diskusiju o prijedlogu Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija da se suspendira emitiranje Russia Today i Sputnika.

Mediji su izvijestili da je ovaj prijedlog odgođen, jer se sumnjalo da takva odluka ne bi dobila dovoljnu podršku unutar koalicione vlade.
Ministarstvo nije odgovorilo na pitanja BIRN-a o tome koje će zakonodavne procedure koristiti da suspenduje emitiranje ruskih medija u Crnoj Gori.

Bivši crnogorski ambasador pri NATO-u i profesor na Univerzitetu u Bostonu Vesko Garčević izjavio je 4. marta da bi vlasti trebale brzo reagirati na ukrajinski sukob.

“Svako oklijevanje i čekanje stvara utisak da Crna Gora nema stav kada su u pitanju dešavanja u Ukrajini i bježi od odgovornosti,” kazao je Garčević za dnevni list Pobjeda.

U skladu sa restrikcijama EU-a, Albanija je 27. februara objavila sankcije kojim se zabranjuju ruski letovi i zamrzava imovina preko 650 ruskih državljana u toj zemlji.

Ekonomske sankcije uključuju restriktivne mjere u oblasti finansija, energetike, transporta i tehnologije. Tijelo za audiovizuelne medije Albanije (AMA) saopštilo je 4. marta da prati kako albanski mediji pokrivaju događaje u Ukrajini.

“Tokom procesa praćenja, ali i na osnovu pritužbi koje je AMA zaprimila, izvršena je kontrola neprikladnog sadržaja – neutemeljenog i netolerantnog [sadržaja] koji odražava nostalgiju i slavljenje protiv demokratskih vrijednosti široko prihvaćenih u zemljama Zapadne Evrope i naprednim demokratijama”, navodi se.

U skladu sa potezom EU-a da ugasi Russia Today i Sputnik, Sjeverna Makedonija je prošle sedmice poslala “preporuku” Državnoj agenciji za audio i audiovizuelne usluge (AVMU) da učini isto. AVMU je potom zatražio od kablovskih operatera da prestanu sa emitiranjem “kanala koje je osnovala Ruska Federacija ili … koji potječu iz Rusije”.

Kazali su da operateri to trebaju uraditi odmah, uprkos tome što je Udruženje novinara Makedonije (ZNM) upozorilo da “gašenje medija prema proizvoljnoj odluci vlade ne doprinosi borbi protiv dezinformacija”.

Kosovo je 25. februara nametnulo sankcije protiv dugačkog spiska ruskih pojedinaca i subjekata. Sankcije uključuju zamrzavanje imovine na teritoriji Kosova i zabranu putovanja na Kosovo. Spisak sankcioniranih pojedinaca i subjekata je isti kao spisak koji su odobrile Sjedinjene države i Evropska unija.

Nezavisna komisija za medije Kosova je 26. februara naredila operaterima da privremeno uklone TV postaje ruskog porijekla “kako bi se spriječila propaganda i zaštitila sigurnost na Kosovu”.

U ponedjeljak 7. marta Rusija je dodala Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju na listu “neprijateljskih” država nakon što su se te zemlje pridružile sankcijama EU-a za Rusiju kao odgovor na njen napad na Ukrajinu.

Samir Kajošević


This post is also available in: English