Analiza

Proruske grupe u BiH slave napad na Ukrajinu, ali ne tako glasno

Goran Tadić i Vladimir Putin. Foto: Facebook Gorana Tadića

Proruske grupe u BiH slave napad na Ukrajinu, ali ne tako glasno

3. Marta 2022.10:22
3. Marta 2022.10:22
Nekoliko proruskih organizacija u Bosni i Hercegovini podržalo je Rusiju u napadu na Ukrajinu na svojim društvenim mrežama, ali nisu se sve koje je ranije mapirala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) oglasile skoro sedmicu od početka invazije.

This post is also available in: English

Tadić je na ovu grupu postavio i videosnimak na kojem Alexander Zaldostanov, osnivač i vođa Noćnih vukova iz Rusije, između ostalog, zahvaljuje predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na priznanju Donbasa i navodi kako su Vukovi pomogli u naporima da se “neprijatelj otjera sa praga” ali da ne mogu više čekati ni sat jer su u ukrajinskoj okupiranoj teritoriji Donbasu “braća i prijatelji”.

“Mi nismo politička stranka, niti pretendujemo na vlast, ali kao građani Rusije podržavamo vašu odluku da priznate Donbas. ‘Donbas-Rusija, Kijev-Rusija, Kosovo-Srbija!’”, izjavio je Zaldostanov na videu.

Tadić je podijelio i fotografije Zaldostanova i ruskog predsjednika Vladimira Putina te vijest o ruskom ulasku u Kijev. On nije odgovarao na pozive za komentar.

BIRN BiH ranije je pisao da se Noćni vukovi smatraju jednim od važnih načina na koji Rusija širi svoj uticaj, a predsjedniku ovog kluba Zaldostanovu zvanom Hirurg ulaz je zabranjen u najmanje dvije države Evropske unije, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kanadu te Bosnu i Hercegovinu.

SAD su optužile članove grupe za učešće u prethodnim sukobima u Ukrajini i zbog toga ih stavile pod sankcije. Uz predsjednika kluba, čija se fotografija nalazi na zidovima klupskih kuća u Šamcu i Brčkom, pod sankcije su tada stavljeni i Noćni vukovi kao grupa.

Kenan Hodžić s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu rekao je za BIRN BiH kako podrška Rusiji od razgranate i masovne mreže različitih skupina u Bosni i Hercegovini koje prenose antizapadno raspoloženje nije izostala.

Dodaje da su u BiH u posljednjih pet godina instrumenti i snage ruskog suprotstavljanja proklamovanim evroatlantskim orijentacijama postale brojnije i složenije.

“To sve prati i strateško raspoređivanje rusko-srpskih centara i takve ideološke i mobilizacijske rizike ne treba potcjenjivati, naročito jer se promoviraju neofašističke, nacionalne i vjerske supremacije”, kaže Hodžić.

Drugim proruskim organizacijama u BiH trebalo je duže vremena ili se još uvijek nisu oglasile nakon što je ruska vojska 24. februara napala Ukrajinu.

Objava Gorana Tadića na zvaničnoj Facebook stranici Noćnih vukova Republike Srpske. Foto: Screenshot Facebook

Neregistrovanoj humanitarnoj organizaciji Sveti Georgije iz Lončara trebalo je četiri dana da prvi put “osjeti potrebu” da se oglasi o ratu u Ukrajini. Članovi ove organizacije na svojoj odjeći nose naziv Rusije.

Nakon uvoda o žaljenju gubitaka života svih civilnih žrtava ovog “svetog rata”, što je objašnjeno činjenicom da se radi o većinski pravoslavnim narodima koji su zbog “zapadnog sistema” podigli ruke jedni na druge, članovi organizacije optužili su SAD za niz sukoba širom svijeta te agresiju na Srbiju. Oni smatraju da bi rat mogao dovesti do potpunog ekonomskog kraha siromašnih zemalja kao što su zemlje na Balkanu.

“Suosjećamo se sa svim pravoslavnim narodom u Ukrajini a i ostalima, ali se isto tako nadamo da će im ovo biti savjet za sve buduće generacije, a i za sve ostale zemlje i političare da im prijateljstvo sa EU i SAD može samo doći glave”, objavili su na svojoj Facebook stranici u objavi u kojoj se Albanci nazivaju pogrdnim nazivom.

Na kraju posta u kojem su poslali “punu podršku našoj majci Rusiji” slavi se Putin.

“Živjele Republika Srpska i Srbija, živjela naša majka Rusija”, navodi se u objavi.

Vođa organizacije Srđan Letić nedavno je tokom proslave neustavnog Dana Republike Srpske rekao kako su članovi organizacije spremni “dati krv” za Republiku Srpsku kakvu je vidi Milorad Dodik. Letić je ranije više puta osuđivan a u januaru je osuđen na šest mjeseci zatvorske kazne za nanošenje teških tjelesnih povreda.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Damir Kapidžić kazao je za BIRN BiH da su pored vjerskih i ideoloških veza i bliskosti sa sličnim organizacijama u drugim državama, proruske skupine iz BiH potpomognute financijskom podrškom ruskog veleposlanstva BiH i drugih.

“Najprije je to spoj osobnih interesa vođa tih skupina, njihovih osobnih autoritarnih vrijednosti i pronalaska radikalne ideološke matrice u militantnoj podršci ruskim interesima”, rekao je on i dodao da kulturološki aspekt promoviranja svega ruskog tek dolazi kao sekundarni efekt.

Hodžić također smatra da se direktniji i jasniji oblici ruske podrške mogu pronaći u ogromnom potencijalu da postojeće organizacije i skupine dodatno finansijski i materijalno podrže u podrivačkim aktivnostima, militarizaciji i radikalizaciji mladih.


Transparent navijačke skupine “Incident” na nogometnoj utakmici Radnik – Posušje 28.02.2022. Foto: Screenshot Facebook

Veterani Republike Srpske, organizacije čiji članovi i predsjednik Duško Vukotić ponosno ističu privrženost Rusiji, nisu se oglašavali na Facebooku nakon 23. februara.

Drugo udruženje veterana, “Garda Panteri” iz Bijeljine, od početka ruske invazije na Ukrajinu objavljuje sadržaje kojima se priziva ruska pobjeda.

Dok su se divili napredovanju ruske vojske u prvim danima napada na stranici udruženja su objavljene i ove poruke: “Ajd sad nek neko ode u Ukrajinu i na liniji fronta vikne tegbir” i “Rusi još malo prezaju od ovih iz Bužima”.

Navijačke grupe koje su do sada pokazivale naklonost Rusiji u BiH uglavnom se nisu oglašavale o ratu u Ukrajini. Navijači Radnika iz Bijeljine, koji sebe nazivaju “Incident”, 28. februara su na gradskom stadionu istaknuli zastavu Rusije i transparent na kome je pisalo: “лучше всех путешествует тот кто знает когда вернутся (najbolji putnik je onaj koji zna kada će se vratiti).”

Balkanska kozačka vojska, organizacija koja okuplja i ruske dobrovoljce iz rata u BiH i čiji su predstavnici ranije pozivali na odlazak u rat u regiji Donbas, nisu se na Facebooku oglašavali nakon početka napada na Ukrajinu.

Predsjednik Aktiva mladih Ujedinjene Srpske Mile Aljetić, koji je učestvovao u radu ruske organizacije “Nasljednici pobjede”, nije objavljivao postove na Facebooku. Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić na svom Twitter profilu objavio je kako je NATO tri mjeseca bombardovao “malu” Srbiju i kako “nijedan strani vojnik nije ušao na našu teritoriju”.

“Nije baš isto, ali u Ukrajini za nepuna dva dana su u glavnom gradu. Srbija je danas mnogo jača i pametnija. Ponos i ljubav”, napisao je Stevandić.

On za BIRN BiH kaže da je njegova objava bila isključivo u vezi sa Srbijom.

“Nije nikakva tajna da su u emotivnom smislu Srbi bliži Rusima i da šta god da vam kažu i na zapadu i svuda se to tumači kao podrška Rusiji”, navodi on i dodaje kako smatra da je rat veliko zlo.

“Ja žalim za bilo kojom žrtvom bilo s ruske bilo s ukrajinske strane”, govori Stevandić.

Hodžić smatra da više proruskih organizacija u BiH ima bliske veze sa vladajućim strankama u Republici Srpskoj, i posebno sa Miloradom Dodikom, koji, po njemu, u posljednje vrijeme sve više izražavaju “secesionističke težnje i lojalnost Rusiji”.

“Zbog toga se trenutna tišina može promijeniti ka scenarijima koji su ranije dogovoreni”, kazao je Hodžić.

Teo Zorić


This post is also available in: English