Vijest

Hrvatski dobrovoljci krenuli na ukrajinski front

1. Marta 2022.12:14
Dobrovoljci koji su krenuli u Ukrajinu kažu da su Ukrajinci podržali njihovu borbu za samostalnost 90ih godina prošlog stoljeća – a sada oni žele vratiti dug.

This post is also available in: English


Hrvati protestuju protiv ruskog napada na Ukrajinu ispred ambasade Rusije u Zagrebu. Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju na konferenciji za novinare na temu Ukrajine da nema informacija o dobrovoljcima koji su krenuli u tu zemlju, te da informacije dobija samo iz medija.

“Svaki odlazak u Ukrajinu je akt pojedinaca i idu na osobnu odgovornost”, kazao je premijer.

Portal Dnevnik.hr je u subotu prenio da su hrvatski dobrovoljci već krenuli za Ukrajinu kako bi se suprotstavili ruskoj invaziji.

“Jedna veća grupa dobrovoljaca kroz nekoliko dana bi se trebala pridružiti ukrajinskoj vojsci”, rekao je jedan od njih za Dnevnik.hr u nedjelju.

Večernji list je takođe izvijestio da se pomoć za Ukrajinu prikuplja u prostorijama Bad Blue Boysa, navijača nogometnog kluba Dinamo, u Zagrebu. Tu akciju navodno koordinira Denis Šeler, koji je proveo šest godina u ekstremno desničarskom bataljonu Azov u Ukrajini.

“Mi se nalazimo na ukrajinskoj granici s Mađarskom. Idemo na bojišnicu pridružiti se ukrajinskom narodu i našim Hrvatima. Znamo da će ovaj rat teško stati samo na Ukrajini”, dodaje isti dobrovoljac.

“Ukrajina nam je pomogla 1991. godine, a pomogla nam je i nakon potresa u Zagrebu i na Banovini. To je čin zbog kojeg idemo pomoći Ukrajincima u ratu”, izjavio je za Večernji list drugi dobrovoljac koji ih je kontaktirao sa graničnog prelaza Letenye.

RTL izvještava da su, nakon odlaska grupe dobrovoljaca na ratište, kontaktirali jednog od njih putem video poziva.

“Drugi hrvatski vojnici već su u Ukrajini, to je važna napomena. Jučer je prvi transport vojnika otišao za Ukrajinu, danas dolaze još dvije ekipe – jedna iz Splita, druga iz Zadra, treća čak iz Osijeka”, kazao je u video pozivu mladić sa fantomkom.

“Ukrajina je bila među prvim zemljama koje su priznale suverenitet Hrvatske dok smo se borili za slobodu [tokom 1991.]”, pojašnjava on.

Istraživanje BIRN-a iz 2019. godine pokazuje da je tokom 2014. i 2015. Šeler bio među 20 ili 30 Hrvata koji su se borili u sklopu ekstremno desničarskog dobrovoljačkog bataljona Azov protiv pobunjenika podržanih od strane Rusije na istoku Ukrajine.

Balkanske zemlje su oštro podijeljene oko sukoba između Rusije i Ukrajine.

Srbi gaje duboku naklonost prema pravoslavnim Rusima, dok mnogi Hrvati podržavaju ukrajinski otpor dominaciji Rusije, bliskog saveznika Srbije.

Nacionalisti iz Hrvatske i Ukrajine nalaze dosta toga zajedničkog u novijoj historiji te dvije zemlje.

Krajnje desničarske grupe u Ukrajini dobile su na značaju zbog svoje uloge u zbacivanju predsjednika Viktora Yanukovycha, osiguravajući naoružane barikade na Trgu nezavisnosti u Kijevu.

Dobrovoljci dolaze i iz drugih zemalja. Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss kazala je novinarima da će podržati Britance koji se pridruže borbi u Ukrajini.

“Apsolutno, ako je to ono što žele”, kazala je ona.

“To je nešto o čemu ljudi mogu sami odlučivati. Narod Ukrajine se bori za slobodu i demokratiju, ne samo za Ukrajinu, nego za cijelu Evropu.”

Macer Gifford, koji je nekoliko godina proveo boreći se protiv ISIL-a u Siriji, pokrenuo je internetsku stranicu za potencijalne borce.

Matea Grgurinović


This post is also available in: English