Suđenje

Pušonja: U kući nije bilo nikoga nakon pucnjave

28. Februara 2022.16:07
Na suđenju Anđelku Pušonji, koji se pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu tereti za zločine počinjene na području Han-Pijeska, svjedok Odbrane se prisjetio dana kada se začula pucnjava i kada je naišao na kuću u kojoj nije bilo “ni mrtve ni žive duše”.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Slobodan Ranković je ispričao kako je u augustu 1992. godine radio u Kasarni Han-Pijesak kao vojni policajac. Dodao je da poznaje optuženog Pušonju još iz vojske u ratu te da se sjeća 15. ili 16. augusta 1992. godine, po tome što ga je njegov dežurni pomoćnik probudio, zbog pucnjave njihove straže i regruta iznad groblja.

“Oni su bili pod šatorom, a groblje 50 metara ispod žice (…) Ja sam njih smirio i otišao na groblje i naišao sam na kuću, pet do šest metara od groblja (…) Letimično sam pogledao, ni mrtve ni žive duše tu, niti kakvih tragova, samo sam sreo ‘plavu policiju’”, kazao je Ranković, dodavši da je otišao od straže kako bi vidio je li njegova vojska pucala.

Braniteljica Nada Mandić je svjedoku predočila skicu lica mjesta te fotodokumentaciju, kazavši da su to dokazi Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu. Odgovarajući na pitanja braniteljice, Ranković je rekao da “nije znao dosad” čija se kuća nalazi na fotografiji, a koja se nalazi pored groblja, na udaljenosti od oko pet metara.

Svjedok je izjavio da nije vršio uviđaj nakon što je ušao u kuću, u kojoj su bile tri prostorije, rekavši da je to bilo u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Han-Pijesak, ali da je sačinio službenu zabilješku u knjigu dežurstva.

Dodao je da je na kući sa zapadne strane, u ćošku, primijetio rupe od metaka, objasnivši da se vrata kuće nalaze s južne strane. Naveo je da je prilikom izlaska iz dvorišta sreo “plavce” i policiju, s kojima se pozdravio i za koje je smatrao da su došli zbog pucnjave.

Braniteljica Mandić mu je predočila i dvije fotografije, nakon čega je svjedok kazao da se na prvoj vide groblje, benzinska pumpa i put za kasarnu, dok se na drugoj vidi čitava kasarna i groblje do skretanja u kasarnu. Izjavio je da se Pušonjina kuća nalazi iznad pumpe, ali da “ne zna decidno”.

Na današnjem suđenju, Odbrana je uložila set materijalnih dokaza, među kojima je i potvrda Doma zdravlja iz Han-Pijeska, na osnovu koje se vidi od kojih bolesti boluje optuženi, uvjerenje Policijske stanice Han-Pijesak na osnovu kojeg se vidi da optuženi nema registrovano motorno vozilo te uvid u vozačku dozvolu.

Optužnica tereti Anđelka Pušonju da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), lišio života jedno dijete i teško ranio jednu civilnu osobu.

Prema navodima optužnice, on je 15. augusta 1992. godine, u ranim jutarnjim satima, u mjestu Bogaz (općina Han-Pijesak), naoružan automatskim vatrenim oružjem, došao do kuće porodice P., provalio ulazna vrata kuće i odmah počeo da ispaljuje projektile iz automatskog vatrenog oružja. Kako se navodi, dok su P. Z. i P. S., sa svojom dvoipogodišnjom kćerkom P. I. u naručju, pokušavali da pobjegnu iz kuće kroz prozor, on je pogodio u grudi dvoipogodišnje dijete P. I., koje je od povrede preminulo, a P. Z. nanio tjelesne povrede sa tri projektila u području lijevog ramena, trbuha i lijeve natkoljenice.

Na upit tužiteljice Milke Vaselić, svjedok je rekao da nije očevidac pucnjave i da je on došao ispred kuće u sedam sati. Izjavio je da su “plavci” bili milicija, koja je imala na sebi plave uniforme, da je prepoznao dva policajca od njih te da mu nije poznato ko je uradio uviđaj.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. mart.

 

Aida Trepanić