Suđenje

Iduće sedmice presuda za ratne zločine u Bužimu

18. Februara 2022.16:22
Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je izricanje prvostepene presude optuženom Mehmedu Aleševiću za zločine počinjene u Bužimu te završne riječi na suđenju Predragu Bastahu za zločine u Vlasenici.

Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

U ponedjeljak, 21. februara, planirano je izricanje presude Aleševiću, koji se tereti da je 1994. i 1995. godine, kao referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč”.

Izlaganje završne riječi Tužilaštva BiH u slučaju protiv Predraga Bastaha trebalo bi biti održano u utorak, 22. februara.

Bastah je optužen za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol kod Vlasenice.

Prema optužnici, on je počinio zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, s dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Sud BiH je 2011. pravosnažno osudio Bastaha na dugogodišnju zatvorsku kaznu u trajanju od 22 godine zbog zločina počinjenih u Vlasenici, te se optuženi nalazi na izdržavanju ove kazne.

Također, u utorak, 22. februara, planirano je izjašnjenje o krivici u predmetu protiv Zdravka Samardžije, koji je optužen da je, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području općine Kotor-Varoš, izvršio progon na nacionalnoj i vjerskoj osnovi zatvaranjem, mučenjem, silovanjem, drugim nečovječnim djelima, ubistvima, kao i deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva.

Na teret mu se stavlja da je progon počinio i protupravnim, samovoljnim i vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine u velikim razmjerama, kao i uništavanjem kulturnih, historijskih i religijskih spomenika.

U četvrtak, 24. februara, planirano je izjašnjenje o krivici u predmetu protiv Dževada Avdičevića, Ahmeda Hadžajlića, Muharema Efendića i Izeta Ikanovića, koji se terete za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Teočaka počinjene tokom 1993. godine.

Oni su, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) s područja Teočaka, optuženi za zlostavljanje, premlaćivanje i ubistva pripadnika VRS-a.

 

    Irvin Pekmez