Vijest

Potvrđena optužnica protiv devet osoba za zloupotrebe položaja u Rudniku soli “Tuzla”

8. Februara 2022.13:38
Općinski sud Gračanica potvrdio je optužnicu protiv Envera Bijedića, predsjednika partije Socijaldemokrati BiH i poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, te još osam osoba, zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja u Rudniku soli “Tuzla”.

Enver Bijedić. Foto: N1

Optužnica Tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) stavlja im na teret krivično djelo “udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s primanjem dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”.

Optužnica je potvrđena protiv Envera Bijedića, Dženana i Atifa Mujkića, kao odgovornih lica u firmi “Mining & Drilling Gračanica”, Amira Sušića i Aziza Čačkovića, bivših direktora u Rudniku, Amira Tursunovića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Rudnika, Asmira Hasića, bivšeg ministara privrede u Vladi Tuzlanskog kantona, Suada Fejzića i Nermina Uljića, odgovornih lica i članova Komisije za uvid u tehničku opremljenost ponuđača po tenderu za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama u ovom rudniku.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzla, Bijedić te Dženan i Atif Mujkić su optuženi za krivično djelo “udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s primanjem dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, Sušić, Čačković, Tursunović, Fejzić i Uljić za krivično djelo “udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja”, te Hasić za “primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”.

Kako se navodi iz Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da su optuženi u periodu od septembra 2019. do februara 2021. godine bili svjesni i pristali da budu dio grupe koju je, na nagovor i podstrekavanje Mujkića, organizovao Bijedić, a koji je uticajna osoba i predsjednik političke partije koja je putem svojih kadrova imala odlučujući uticaj u upravljačkoj strukturi Rudnika.

“A sve s ciljem da firmi ‘Mining & Drilling’ i Mujkićima pribave korist na način da kontinuirano pogoduju da ova firma ima povlašten položaj i bezrezervni  preferencijalni tretman kao ponuđač na tenderu za dodjelu ugovora za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima Rudnika soli ‘Tuzla’”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Tužilaštvo navodi da su optuženi bili svjesni i znali da je firma u privatnom vlasništvu koja ne ispunjava uslove tendera u vezi s posjedovanjem neophodnih tehničkih i materijalnih uslova, potreban broj stručnog i kvalifikovanog kadra na poslovima bušenja i opremanja bušotina, kao ni prethodne kvalifikacije za izvođenje ovakvih poslova.

Prema stavu Tužilaštva, zbog neispunjavanja uslova, firma je trebala biti isključena iz daljnje procedure prilikom provođenja tendera.

“U pomenutom periodu, uz različite uloge i učešće optuženih, ova grupa je djelovala po Bijedićevom planu, te je više puta poništavan i ponavljan tender, iako su bili svjesni i znali da je firma ‘Mining & Drilling’, uz to što nije ispunjavala uslove za prijavu na tender, bila za više od dva miliona KM skuplja u odnosu na drugu firmu iz Bugarske koja je bila kredibilan ponuđač i ispunjavala sve uslove iz tendera. I pored toga, komisija Rudnika pronalazila je tehničke nedostatke ovoj firmi kako bi ostvarili svoj plan za ‘Mining & Drilling’”, dodaje se u saopćenju.

Istraga u ovom predmetu je otvorena u februaru 2021. godine, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija