Vijest

Najavljeno raspravljanje o dinamici raspisivanja konkursa za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Nakon skoro četiri mjeseca od imenovanja vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, još uvijek nema informacije kada će se raspisati konkurs, a predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je najavio da će na narednoj sjednici, koja je sutra, 9. februara, “utvrditi dinamiku” raspisivanja konkursa.

Halil Lagumdžija tokom obraćanja novinarima. Foto: BIRN BiH

“Sutra ćemo imati raspravu, bit će taj zaključak oko objava konkursa za neke pozicije koje su aktuelne. Bit će informacija Odjela za imenovanja, rasprava i zaključak. Pričat će se o dinamici. Bitno je donijeti zaključak Vijeća i on će biti javan”, rekao je Lagumdžija.

Na dnevnom redu sjednice VSTV-a nalazi se informacija o statusu provođenja konkursa za pozicije nositelja pravosudnih funkcija iz jula 2021. godine.

Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala BiH, kazala je da je ključno da se što prije raspiše konkurs za glavnog tužioca Državnog tužilaštva, kako bi se primila osoba koja zadovoljava sve uslove, a ne da se unedogled obnavlja mandat vršioca dužnosti.

“Svakako se kod nas, uopšteno, zloupotrebljava taj institut vršioca dužnosti zato što prije svega omogućava da se ljudi privremeno imenuju bez raspisivanja i provođenja adekvatne procedure, da bi im se se taj mandat vršioca dužnosti obnavljao. Imali smo primjer prethodne glavne tužiteljice, koliko je bila u mandatu vršioca dužnosti”, navela je Korajlić.

U oktobru 2021. godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je na poziciju vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovalo Kajganića, dotadašnjeg rukovodioca Odjela za ratne zločine i zamjenika glavne državne tužiteljice Gordane Tadić – koja je tog dana smijenjena sa ove pozicije.

“Ne bi me iznenadilo da, dok god se ne smire tenzije i postignu dogovori, da on ostane na poziciji vršioca dužnosti čekajući taj neki famozni politički dogovor”“, dodala je Korajlić za BIRN BiH.

Kada je imenovan Kajganić, predsjednik VSTV-a Lagumdžija kazao je da Tužilaštvo BiH ne može biti bez glavnog tužioca, a obraćajući se medijima, istaknuo je da nakon izbora vršioca dužnosti ide konkursna procedura i da se nada da će brzo dobiti glavnog tužioca.

Kajganić je imenovan na mjesto vršioca dužnosti nakon što je Vijeće potvrdilo odluku Drugostepene disciplinske komisije kojom je Gordana Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice zbog disciplinskih prekršaja.

Tadić se na čelu Tužilaštva BiH nalazila od septembra 2016., prvo kao vršilac dužnosti, prije nego što je zvanično izabrana na funkciju u januaru 2019. godine. Smijenjena je 20. oktobra 2021.

BIRN BiH je nezvanično razgovarao s nekoliko osoba iz pravosuđa i VSTV-a, koje su kazale da se ne zna kada će biti raspisan konkurs za glavnog tužioca, te da nije neuobičajeno što još uvijek nije raspisan.

Naredna sjednica VSTV-a zakazana je za 9. i 10. februara ove godine.

Između ostalog, članovi Vijeća će sutra i prekosutra razmatrati Izvještaj o radu tužilaštava i sudova na predmetima ratnih zločina za prethodnu godinu, o planu monitoringa i evaluacije odnosa tužilaštava s javnošću, te je planirana i prezentacija informacija o aktivnostima implementacije planova integriteta u pravosudnim institucijama u BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija