Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Nakon ranjavanja odveden u zatvor u Goraždu

10. Januara 2022.14:41
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda, Višegrada i Rogatice, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je njen suprug nakon ranjavanja odveden u Zavod za osiguranje imovine i lica (ZOIL), gdje je šest mjeseci bio zatvoren.
Ramić Ćamil i ostali. Foto: Sud BiH

Svjedokinja Stoja Stanišić izjavila je da je njen suprug Radoje dva puta ranjen 21. januara 1993. godine na području Strmice (opština Rudo). Ispričala je da je, kada je ranjen u nogu i dosta krvario, naišao Ilija Drobnjak, koji je otišao da stopira kako bi doveo pomoć.

Svjedokinja je rekla da se Drobnjak vratio sa vojnicima Armije BiH i da su svi krenuli kombijem. Kazala je da su Drobnjaka i njenog muža udarali i maltretirali u kombiju, te da je čula da su u tom kontekstu spominjali Mehmedaliju Topalovića.

“Bio je u kombiju i maltretirao ih”, kazala je Stanišić.

Ona je dodala da su drugi vojnici dali čašu vode Drobnjaku, koju je Topalović “nabio u njega“ i raskrvario ga.

Na pitanje tužioca Vladimira Simovića da objasni zbog čega u istrazi nije spominjala ni Drobnjaka ni Topalovića, svjedokinja je rekla da je sve čula od Drobnjaka, kao i od supruga. Navela je da u istrazi nije bila detaljno ispitivana, kao i da sada zna da je Topalović jedan od optuženih.

Stanišić je kazala da su njenog supruga odveli u ambulantu u Međeđi, gdje su se okupili vojnici i prijetili mu, ali da je naišao Sejdić i istjerao ih. Dodala je da su supruga prevezli u bolnicu u Goraždu, gdje je proveo devet dana i gdje su se prema njemu korektno ponašali.

Navela je da je njen suprug pohvalno govorio o Paši, doktoru Ćibi i Mašiću.

“Rekao je da nije imao ništa lošije od ostalih. I ta posjeta… što su donosili svojim ranjenicima, davali su i njemu”, ispričala je svjedokinja.

Ona je kazala da je njen suprug iz bolnice prebačen u podrum zgrade ZOIL-a, gdje su bili i drugi zatočenici. Kako joj je muž pričao, uslovi su bili nikakvi, uključujući higijenu i hranu, bili su smješteni u neosvijetljenom prostoru, a on se nije mogao sam kretati. Navela je i da su muža vodili iz zatvora u ambulantu na previjanje.

Stanišić je rekla da je njen suprug pušten 22. jula 1993. i da je bio smršao 40 kilograma, te da mu je noga bila u teškom stanju i da je smješten u bolnicu. Kazala je da je njen suprug preminuo 2013. godine, a da mu je zdravlje bilo narušeno zbog ranjavanja.

Na pitanje braniteljice Sabine Mehić zbog čega nije spominjala Topalovića u iskazu iz istrage koji je davala poslije muževe smrti, svjedokinja je odgovorila da joj nisu tražili opširan iskaz i imena. Navela je da “non-stop sarađuje sa Ilijom”, te da je i njen suprug sve znao.

Ona je svjedočila na suđenju Ćamilu Ramiću, Mehmedaliji Topaloviću, Himzi Selimoviću, Ramizu Mićivodi i Mehmedu Dobrači, koje optužnica tereti za zločine protiv ratnih zarobljenika i civila.

Suđenje se nastavlja 17. januara.

Marija Taušan