Suđenje

Ramić Esad i ostali: Učešće HVO-a iz Seonice u deblokadi Bradine

29. Decembra 2021.17:10
Na suđenju za zločine počinjene na području Konjica, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u maju 1992. učestvovao u deblokadi sela Bradina.

sudnica Suda BiH
Sud BiH. Foto: Sud BiH

Ivan Vujičević kazao je da je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selu Seonica i da su u maju 1992. postrojeni ispred škole, gdje su dobili zadatak da deblokiraju Bradinu.

“Rasporedili su nas i krenuli smo prema Bradini”, rekao je svjedok navodeći da su su “gore” već bili pripadnici jedinice Hase Hakalovića.

Ispričao je da se, dok su se spuštali kroz šumu od Trešnjevice, zapucalo i da su tu prenoćili. Dodao je da su sutradan nastavili i da je “srpski bunker pao”.

Idući prema Bradini, kako je naveo, bilo je još otpora. Kazao je da je njegov saborac Marko Stanić ranjen, a da je čuo da je Goran Stanić poginuo.

On je rekao da su sišli do puta bez daljeg otpora, te da je tu bilo pripadnika Armije BiH, odnosno Teritorijalne odbrane. Kazao je da im je rečeno da tu sačekaju autobus za povratak.

Vujičević je kazao da nije vidio zarobljenike, kao ni zapaljene objekte, već da se vidio samo dim.

Za zločine počinjene u Konjicu optuženi su Esad Ramić, Omer Borić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Enes Jahić, Senadin Ćibo i Željko Šimunović.

Na teret im je stavljeno da su u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, počinili progon ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, oni su bili na komandnim funkcijama i pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi”, policije i stražari u logoru “Čelebići”.

Odgovarajući na pitanja Odbrana, Vujičević je potvrdio da je u komandi HVO-a bila osoba koja se zvala isto kao i on. Rekao je i da su se vratili putem od Bradine do Konjica, kojim se prije toga nije moglo proći.

Za danas je bilo planirano saslušanje još jednog svjedoka, ali se ispostavilo da je on u međuvremenu preminuo. Predsjedavajuća Vijeća Enida Hadžiomerović kazala je tužiocu da ubuduće predlaže i rezervne svjedoke, te da razmotri smanjenje broja od 178 planiranih svjedoka, posebno onih čiji se iskazi odnose na okolnosti o kojima su drugi svjedoci već saslušani.

Branilac Kerim Čelik napomenuo je da je on, kao i još neki branioci, još 2018. zatražio da se postupak protiv njegovog branjenika Enesa Jahića razdvoji radi efikasnosti postupka. Rekao je da su tri ili četiri svjedoka vezana za njegovog branjenika.

Nastavak suđenja je 19. januara.

Marija Taušan