Suđenje

Vikić i ostali: Tužilaštvo počelo s iznošenjem obimne završne riječi

17. Decembra 2021.16:05
Na suđenju za zločin počinjen u Velikom parku u Sarajevu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ocijenilo je u završnoj riječi da izvedeni dokazi pružaju pouzdan osnov da Dragan Vikić i drugi budu proglašeni krivim.
Dragan Vikić. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo se osvrnulo na iskaze svjedoka koji su govorili o zarobljavanju osam vojnika na Dobrinji i njihovom sprovođenju u Dom policije kod Velikog parka, gdje su ubijeni 22. aprila 1992. godine.

Tužiteljica Vesna Ilić kazala je da su se na suđenju čuli dijametralno suprotni iskazi svjedoka, od onih koji nisu čuli pucnjavu do onih koji su čuli pojedinačnu, odnosno rafalnu paljbu. Ona je rekla da su svjedoci različito navodili šta su čuli i vidjeli u odnosu na počinioce ubistava, odnošenje tijela ubijenih i sapiranje krvi.

Tužiteljica je kazala da su svjedočili i bivši pripadnici Vikićeve Specijalne jedinice, te da i 30 godina postoji šutnja.

“Kažu da žele sprati ljagu… Zašto su mijenjali iskaze i tvrdili da ništa nisu vidjeli iako su ih vidjeli drugi svjedoci?”, navela je Ilić, napomenuvši da Tužilaštvo i ne tvrdi da je Vikić ubio zarobljenike.

Prema njenim riječima, u postupku je posebno interesantno bilo pokretanje pitanja zone odgovornosti. Kako je rekla, između Doma policije i mjesta ubistava je par metara.

“Da li to znači da me se ne tiče…, da ih treba zaboraviti čim su tijela odnesena?”, kazala je Ilić.

Ona je istakla da nije protivzakonito obezbijediti lice mjesta i pozvati policiju.

“Da li bi Dragan Vikić i Jusuf Pušina prekršili zakon ili pravilnike da su obavijestili (nadležne organe)? – Ne”, rekla je Ilić.

Vikić i Pušina optuženi su s Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem za ubistva osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Velikom parku. Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Najveći dio završne riječi, na 110 strana, Tužilaštvo je posvetilo podsjećanju na iskaze saslušanih svjedoka, koji su govorili o zarobljavanju vojnika, njihovom sprovođenju u Policijsku stanicu u Novom Gradu, a potom u Dom policije.

Ilić je podsjećala na svjedoke koji su govorili o aktivnostima drugih lica, uključujući Malika Krivića, Kerima Lučarevića, Davora Matića zvanog Mišo Žmiro, Edina Jusića, Nedžada Herendu i Asima Dautbašića.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić sugerisao je tužiteljici da skrati usmeno izlaganje i da se fokusira na događaje u Domu policije, kao i na komandnu odgovornost i efektivnu kontrolu. Ilić je kazala da ne može skratiti i da su joj bitna i druga dešavanja.

Tužilaštvo 14. januara 2022. nastavlja iznošenje završne riječi.

 

Marija Taušan