Suđenje

Bihać: Nastavljeno suđenje Hamdiji Abdiću i ostalima za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića

17. Decembra 2021.14:20
U nastavku suđenja Hamdiji Abdiću Tigru i petorici optuženih za ubistvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića, počinjeno 1995. godine, pred Kantonalnim sudom u Bihaću su kao svjedoci Tužilaštva saslušani Šantićeva supruga Jagoda i sin Duje, koji je rekao da su, prema njegovim saznanjima, pronađene četiri rupe od metaka u hotelu gdje mu je otac ubijen.


Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Duje Šantić je, odgovarajući na pitanje Alena Mekića, branioca prvooptuženog Abdića, kazao da ga je na mjesto događaja, odnosno u hotel “Sedra” u Cazinu, odveo vođa tima istražilaca i da ima podatke iz Fedralne uprave policije (FUP), čiju je i dokumentaciju vidio.

“Bio sam u hotelu, vidio sam rupe, pričali smo. Bio sam tamo tokom istrage, radili su DNK analizu”, rekao je Šantić govoreći o tome otkud mu saznanja o korištenju vatrenog oružja.

Sin ubijenog Šantića također je naveo da je, prema njegovim informacijama, ispitano 80 svjedoka, ali na pitanje Mekića ko mu je to rekao, kazao je da neće odgovoriti.

Dodao je i da je Vlado Šantić dolazio često tokom rata u Zagreb, gdje su tada bili on i majka.

“Znate vi zašto je moj otac išao u Zagreb. Išao je po naoružanje. Posljednji put sam ga vidio u decembru 1994. godine”, rekao je Duje Šantić.

Svjedokinja Jagoda Šantić, supruga ubijenog, kazala je da je bila u Zagrebu i sve što zna čula je od drugih ili vidjela u medijima.

“Nemam šta konkretno reći i ne mogu optužiti nikoga”, istakla je svjedokinja.

Prvooptuženi Hamdija Abdić Tigar, prema navodima optužnice, tereti se da je 8. na 9. mart 1995. godine, mimo volje, izveo generala HVO-a Vladu Šantića iz kancelarije i, uz pratnju pripadnika Vojne policije koja se nalazila u sastavu zapovjedništva 502. viteške brdske brigade, optuženih Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Ružnića, Indijana Alibegovića i Envera Karabegovića, otišao u hotel “Sedra” u Cazinu, dok su u drugom vozilu išli pratioci generala Šantića, Radovan Klepić i Željko Vujić. Prema optužnici, Šantićevi pratioci su razoružani, a on je dobio vidne povrede na glavi, udaran i odveden u automobil “mercedes” do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske brigade. Sljedećeg dana je odveden van zgrade u nepoznatom pravcu, a usljed zadobijenih povreda je podgledao i posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, navodi se u optužnici.

Svjedok Sefer Dervišević je kazao da je u srodstvu sa optuženim Ramizom Ružnićem.

“Dva Ramiza došla su kod mene 9. marta ujutro, u zoru, četiri – pola pet, i htjeli su da prodaju auto. Ja sam ga odvezao u Crnaju kod stričevića Dervišević Mustafe, tamo sam ga ostavio i vratio se u ambulantu u Šturliću. Otvorili su gepek i dali mi paket municije. Nikoga nisam vidio osim njih”, ispričao je svjedok tužiocu Amiru Midžiću pojašnjavajući da su oba Ramiza optužena.

Na pitanje tužioca da li je kasnije imao saznanja čiji je auto, svjedok je odgovorio da mu nije niko rekao.

Midžić je konstatirao da se današnji iskaz svjedoka ne podudara sa onim koji je dao Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona (USK). Kako je naveo, svjedok je u prvobitnom iskazu kazao da je znao da ni jedan ni drugi nisu mogli kupiti takvo vozilo.

“Rekli su mi da gledam vijesti i da ću čuti o čemu se radi. Gledao sam i čuo da je bila proslava 8. marta i da je nestao Šantić”, navodi se u ranijem iskazu, na šta je svjedok odgovorio da se toga ne sjeća i da je dao izjavu nekoliko puta.

Svjedokinja Zehida Šunj je kazala da je uvečer 8. marta 1995. godine bila u hotelu “Sedra”, na proslavi Dana žena, sa Aleksandrom Mrenicom, s kojim je tada bila u vezi i za kojega se kasnije udala.

“Došao je Šantić s nekim vojnicima. General Dudaković je s njim pričao prekoputa mene. Ne znam šta se desilo, nisam čula o čemu su pričali. Okrenula sam se i vidjela vojnika da drži mitraljez, pitala sam: ‘Šta se dešava?’, a on je rekao: ‘Sad ćemo ga voditi.’ ‘Vodi ga.’ Imala sam bijeli mantil, stavila sam ga preko glave i spustila se ispod stola, bila sam tu pola sata. Kad sam ustala, nikoga nije bilo”, kazala je svjedokinja, pojasnivši da su rekli da su odveli Aleksandra.

Na pitanje čega se bojala, svjedokinja je kazala da se prepala mitraljeza, koji je, kako je navela, držao mladić. Svjedokinja je rekla da je od optuženih vidjela samo Hamdiju Abdića, koji je, kako je kazala, sjedio do generala Dudakovića, a Šantić prekoputa. Na pitanje tužioca je li bilo pucnjave, odgovorila je da je svirala muzika uživo, da je bila buka i mnogo ljudi, da se ništa nije čulo. Svjedokinja je navela da je vidjela kad je Šantić došao, ali ne i kad je otišao.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Osman Alibabić je rekao na ročištu da je protiv jednog od optuženih, Ramiza Bajramovića, postupak prekinut zbog smrti.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. januar 2022. godine, kada je planirano da se ispitaju svjedoci Tužilaštva, vještaci Elmira Karahasanović i Ibrahim Omerhodžić.

*U ovom tekstu prezime Šunjić zamijenjeno je sa Šunj.

Amila Žunić