Suđenje

Kajdić Sabahudin: Odbrana smatra da optuženi nije kriv za zločine u Prijedoru

16. Decembra 2021.11:37
Odbrana Sabahudina Kajdića je tokom iznošenja završne riječi pred Sudom Bosne i Hercegovine navela da on nije kriv i da nije učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.


Sabahudin Kajdić. Foto: Sud BiH

Optužnica tereti Kajdića da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Advokat Saša Dakić je tokom iznošenja završne riječi kazao kako smatra da optuženi Kajdić nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret. Dodao je da Odbrana želi izraziti žaljenje zbog zločina koji su se desili na području općine Prijedor, ali da njegov branjenik nije bio dio toga.

“Kajdić Sabahudin nije izvršilac djela koja mu se stavljaju na teret”, rekao je Dakić, dodavši da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo utvrđene činjenice i postojanje elemenata koji čine kontekst optužnice.

Dakić je kazao da je Odbrana tokom postupka ukazivala na različitost iskaza svjedoka koji su dati tokom istrage i onih koji su dati na glavnom pretresu.

On je rekao da su, što se tiče tačke o odvođenju Muniba i Jusufa Delkića, svjedoci mijenjali iskaze tokom postupka, te spominjali optuženog, za razliku od izjave u istrazi.

Kako je kazao, članovi porodica nisu bili saglasni ko je odveo Delkiće, te su njihovi iskazi u neslaganju sa iskazima komšija i drugih koji su svjedočili na ove okolnosti.

“Iskaz svjedoka kreće se od potpunog neznanja ko je odveo Muniba i Jusufa Delkića do potpunog saznanja imena i prezimena i nadimaka”, rekao je Dakić.

On je naveo, između ostalog, iskaz Mevle Delkić, koja je na glavnom pretresu spominjala Boška Mudrinića i Sabahudina Kajdića, dok u ranijim iskazima nije. Dakić smatra da je iskaz promijenjen nakon svjedočenja kćerke ove svjedokinje.

Kako je kazao, i zaštićeni svjedok S-9 na glavnom pretresu je na sve načine pokušao da pobije svoj iskaz iz 1996. godine, međutim Odbrana se ne slaže sa iskazom ovog svjedoka jer smatra da je iskaz “montiran i štiman”.

Dakić je rekao da su svjedoci bili kontaminirani ranijim iskazima svjedoka koji su svjedočili na ove okolnosti, ali i zbog praćenja ranijih suđenja i medijskih izvještavanja.

“Analizom svih iskaza se ne mogu potvrditi navodi iz optužnice”, kazao je Dakić, dodavši da je Tužilaštvo u toku postupka zanemarilo sadržaj vlastitih dokaza.

Dakić je rekao da je i iskaz svjedoka S-1 na okolnosti u tačkama dva i tri iz optužnice također kontaminiran iskazima drugih svjedoka.

Odbrana ima stav da je svjedokinja Đemka Čirkić opis vojnika koji je odveo njenog supruga Ishaka čitala s papira tokom svjedočenja videolinkom, iz razloga jer ga prilikom odvođenja nije mogla vidjeti, već je njegov opis našla na internetu.

Nastavak iznošenja završnih riječi zakazan je za 22. decembar.