Analiza

Dominacija podacima: Kipar – kinesko uporište unutar EU

Ilustracija: BIRN/Igor Vujcic

Dominacija podacima: Kipar – kinesko uporište unutar EU

7. Decembra 2021.12:09
7. Decembra 2021.12:09
Kineski Huawei je dominira uvođenjem 5G na Kipru, uz rizike po sigurnost podataka i nezavisno kreiranje politike koji prevazilaze obale ostrva, upozoravaju stručnjaci.

This post is also available in: English

Delimično zahvaljujući BRI-u, Kina će do 2028. godine preteći Sjedinjene Države kao vodeću svetsku ekonomiju i postati velesila koja ulazi u „Četvrtu industrijsku revoluciju“.

Ključna komponenta BRI-a je Digitalni put svile, DSR, kroz koji Komunistička partija Kine razvija i izvozi ključnu tehnološku infrastrukturu – uključujući 5G – povećavajući značaj i prisustvo kineskih tehnoloških kompanija širom sveta, i donekle, replicirajući svoj digitalni autoritarni model.

Kineske investicije na Kipru. Ilustracija: BIRN/Igor Vujčić

Na Kipru, prema nalazima BIRN-a, Kina trenutno dominira 5G mrežom i širim ostrvskim tehnološkim ekosistemom, kreirajući krucijalnoo kinesko uporište unutar EU, sa potencijalno mnogo širim posledicama po bezbednost podataka i nezavisnost kiparske, a samim tim i spoljne politike EU.

Trenutna situacija u suprotnosti je sa preporukama SAD i EU i vlastitim tvrdnjama ostrva da sprovodi strategiju koja podstiče i druge dobavljače (multi-vendor).

Za sada 5G podržava energetske mreže, transport i vodosnabdevanje, a u budućnosti će omogućiti i  vojne alate, uključujući veštačku inteligenciju, rekla je Carisa Nietsche, saradnica za Program transatlantske bezbednosti u Centru za novu američku bezbednost sa sedištem u Vašingtonu.

„U ekstremnim slučajevima, analitičari sumnjaju da bi Kina mogla isključiti “mrežni utikač”, prikupiti obaveštajne informacije iz podataka koji pulsiraju kroz mreže ili prekinuti energetsku mrežu koja radi preko 5G“, istakla je Nietsche.

Kinesko ulaganje u Kipar

Najveća kineska privatna topionica bakra, Yanggu Xiangguang Copper 2015. godine kupila je 22 % udela u rudarskoj kompaniji za proizvodnju bakra Atalaya Mining Plc registrovanoj na Kipru, za 96,2 miliona evra.

U novembru 2019. godine, konzorcijum predvođen državnom kompanijom China Petroleum Pipeline Engineering potpisao je ugovor sa kiparskom infrastrukturnom kompanijom za prirodni gas ETYFA u iznosu od 290 miliona evra za izgradnju terminala za tečni prirodni gas za proizvodnju električne energije. Među četiri firme u konzorcijumu je i Hudong-Zhonghua Shipbuilding u državnom vlasništvu, najveći proizvođač ratnih brodova za potrebe kineske mornarice.

Pre nego što se povukla 2019. godine, državna kompanija Aviation Industry Corp. iz Kine, AVIC, bila je najveći akcionar kiparske aviokompanije Cobalt.

Kako je objavljeno 2016. godine, JimChang Global Group uložila je 100 miliona evra u razvoj hotela i stanova sa pet zvezdica u blizini Aja Nape preko zajedničkog preduzeća sa kiparskom imovinskom grupom Giovani. Stambeni deo je završen prošle godine.

Melco iz Makaoa uložiće 677 miliona dolara u City of Dreams Mediterranean, „integrisano kazino odmaralište“ u Limasolu na Kipru. Očekuje se da će biti otvoreno 2022 godine.

Izgradnja 5G na kineskim temeljima

Ilustracija: BIRN/Igor Vujčić

Prilikom posete Kini 2015. godine, predsednik Anastasiades, koji je reizabran 2018. godine,  posetio jei istraživački centar kompanije Huawei u Šangaju, najvećeg svetskog proizvođača telekomunikacione opreme.

Huawei igra ključnu ulogu u postizanju globalnih industrijskih standarda u korist Pekinga podnošenjem patenata koji povećavaju verovatnoću da će industrija usvojiti kineske predloge kao globalne standarde.

Što se tiče 5G osnovnih patenata, Huawei ima najveći portfelj na svetu. Kompanija tvrdi da ima više komercijalnih 5G ugovora nego bilo koji drugi proizvođač telekomunikacija u svetu – njih 91. Samo u Evropi potpisali su 47 takvih ugovora

U istraživačkom centru, Anastasiades je pohvalio Huawei i istakao njihovu ulogu u „ doprinosu izgradnje komunikacionih mreža na Kipru“ i pozvao na „dublje veze“.

Dominacija Huawei, međutim, uznemirila je Sjedinjene Države i druge, koji kažu da bi Peking mogao da koristi opremu kompanije za špijuniranje, što iz kompanije odsečno poriču.

U jednom od retkih intervjua za strane medije 2019. godine, osnivač i izvršni direktor kompanije Huawei, Ren Zhengfei rekao je: „Volim svoju zemlju. Podržavam Komunističku partiju. Ali neću učiniti ništa što bi nanelo štetu svetu.“ Rekao je da Peking nikada nije tražio od njega ili njegove kompanije da dele „neprikladne informacije“ o svojim partnerima i da „nikada neće naštetiti interesima“ svojih klijenata.

Skeptičan po pitanju obećanja iz Huawei,, u oktobru 2020. godine, tadašnji državni podsekretar SAD-a za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu, Keith Krach, posetio je Nikoziju i, pošto je postupak podnošenja zahteva za dozvolu za 5G na Kipru bio u toku, uključio je ostrvo u američku čistu 5G mrežu (‘Clean Network’), inicijativu pokrenutu u vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa za izgradnju globalnog saveza isključujući tehnologiju kojom, po rečima Vašingtona, može da manipuliše Komunistička partija Kine.

Amerikance je delimično zabrinula blizina 5G mreža kojima dominiraju Kinezi vojnim bazama. Ali iako su Kiprani na papiru stali na stranu Amerikanaca, u praksi Huawei je itekako u igri.

Huavei (Nikozija) – zgrada u kojoj se nalaze glavne kiparske kancelarije Huavei-a. Foto: BIRN

Kompanija je ušla na lokalno tržište 2009. godine, preuzimajući vodeću ulogu u nadogradnji ostrvske informaciono -komunikacione tehnologije i 2/3/4G infrastrukture četiri telekomunikacione kompanije, CyTA, Epic, Cablenet i Primetel.

Budući da Kipar koristi takozvani Non-Standalone ili NSA način rada za 5G – efikasno nadograđujući postojeću 4G infrastrukturu – gde Huawei obezbeđuje komponente za 100 odsto 4G pristupne radio mreže telekomunikacionih kompanija, RAN – kineski gigant je prošle godine izgledao savršeno pozicioniran da preuzme vođstvo i u uvođenju 5G.

RAN se sastoji od različitih objekata, kao što su ćelijski tornjevi i stubovi koji povezuju korisnike i uređaje na jezgro mreže (Core Network), što zauzvrat obuhvata svu razmenu podataka 5G kao što su potvrda autentičnosti, bezbednost, upravljanje sesijama i agregacija saobraćaja na svim uređajima.

U decembru 2020, dva najveća 5G ugovora dodeljena su kompanijama CxTA i Epic.

Ali obe kompanije, kažu izvori, u velikoj meri zavise od Huawei zbog njihovog jezgra mreže i RAN infrastrukture.

Polu-vladina CyTA lansirala je svoju 5G mrežu u januaru 2021. godine, opslužujući 70 posto stanovništva pri pokretanju i ciljajući na pokrivenost od 98 posto do početka 2022. godine.

Viši menadžer CyTA -e rekao je za BIRN da 80 procenata jezgra mreže kompanije i 100 procenata njenog RAN-a pokriva Huawei infrastruktura. Preostalih 20 procenata jezgra mreže obezbeđuje švedski Ericsson.

„CyTA je državna kompanija i raspisuje tendere za opremu, a Huawei je dugogodišnji pružalac infrastrukture i podrške i nudi najbolje cene“, rekao je viši menadžer koji je zatražio da ne bude imenovan jer nije ovlašćen za obraćanje medijima.

Na pitanje o sastavu svog jezgra mreže i RAN infrastrukture, CyTA je za BIRN rekla: „Obaveštavamo vas da su sve informacije u vezi sa CyTA mrežom poslovna tajna i svako njihovo otkrivanje je u suprotnosti sa komercijalnim interesima CyTA-e i njenih partnera (član 34, tačka 2 Zakona 184 (I) / 2017). ”

Huawei takođe čini 90 procenata infrastrukture jezgra mreže Epic -a i 100 odsto RAN-a, rekao je viši menadžer u Epic-u, koji je takođe govorio pod uslovom anonimnosti.

Epic-ova saradnja sa Huaweijem datira iz 2009. godine, kada je kompanija, tada nazvana MTN, zaključila ugovor od 20 miliona evra sa kineskom firmom radi nadogradnje svoje mreže.

Sada u vlasništvu Monaco Telecom-a, Epic je nastavio da razvija prvu kiparsku 4G LTE mrežu, koristeći Huawei RAN rešenje, na osnovu kojeg je još jedna kiparska telekomunikaciona kompanija, Primetel, zaključila ugovor o deljenju pristupa. U februaru 2019. godine, neposredno pre ponovnog brendiranja kao Epic, MTN je potpisao ugovor sa Huawei o razvoju svoje 5G mreže.

Portparol Epic-a nije odgovorio na zahteve za komentar.

Nietsche iz Centra za novu američku bezbednost (Centre for a New American Security) rekla je za BIRN: „Da bi 5G ispunio svoja obećanja o većim brzinama, potrebna mu je ogromna količina podataka za putovanje kroz mrežu. I ti se podaci sve više približavaju krajnjem korisniku ili ivičnom delu mreže.“

„U Evropi su neke vlade pravile razliku između implementacije Huawei u jezgro mreže i pristupnu radio mrežu, odnosno ivični deo mreže. Ove vlade tvrde da u osnovi možete stvoriti zaštitni zid između jezgra i ivičnog dela mreže. “

„Međutim, ne bi trebalo praviti takvu razliku. Kako se 5G mreže razvijaju, sve se više podataka gura prema ivičnom delu mreže i postaje sve teže razlikovati jezgro od ivičnog dela mreže.“

Kineska ‘fuzija’

Huavei odeljak na Zalivskoj izložbi informacionih tehnologija (GITEKS) Global 2021. Fotografija: EPA-EFE/ALI HAIDER

Korišćenje Huawei komponenti u okviru 5G infrastrukture nije direktno kršenje smernica Evropske unije, budući da EU alatka za 5G – zajednički skup smernica koje je blok postavio za ograničavanje rizika 5G sajber bezbednosti – nije izričito zabranila nijednu kompaniju, već je prepustila državama članicama da odluče koji su provajderi „visokorizični“.

Vlasti na Kipru još uvek nisu identifikovale nijednog provajdera kao „visokorizičnog“.

Memorandum o razumevanju iz oktobra 2020. godine kojim se Kipar pridružio potpisnicama američke čiste mreže „ne implicira na implicitan ili eksplicitan način da će se Kipar udaljiti od Huawei“, rekao je čovek koji ga je potpisao, zamenik ministra za istraživanje, inovacije i digitalnu politiku Kyriacos Kokkinos.

„Ono što piše je da ćemo sarađivati sa američkim agencijama i vlastima kako bismo osigurali poštovanje bezbednosnih standarda u infrastrukturi koju postavljamo“, rekao je Kokkinos za BIRN.

Smernice EU, međutim, naglašavaju oprez u odnosu na dobavljače koji su „podložni mešanju od strane zemalja koje nisu članice EU“, upozoravajući da bi mreža neke države članice mogla biti ranjiva ako postoji „snažna veza između dobavljača i vlade treće zemlje“.

Veze između države i Huawei su značajne.

Zhengfei, osnivač kompanije, bio je bivši zamenik komandanta puka Narodnooslobodilačke vojske; izveštaji kažu da se veruje da je znatan broj zaposlenih u Huawei radio za vojsku; a neki zaposleni sarađivali su na istraživačkim projektima sa vojnim osobljem.

Međutim, zakoni usvojeni u Kini 2017. godine izazvaju ozbiljnu zabrinutost.

Član 7. kineskog  Nacionalnog zakona o obaveštajnim službama iz 2017. godine zahteva od bilo koje organizacije da podržava, pruža pomoć i sarađuje u „nacionalnom obaveštajnom radu“. Čak i pre toga, član 22. Zakona o kontrašpijunaži iz 2014. zahtevao je od bilo koje „relevantne organizacije i pojedinca“ da „istinito pruže“ informacije tokom bilo koje „istrage o kontrašpijunaži“.

Kineska „vojno-civilna fuzija“ – koja poziva u pomoć privatni sektor u vojnim ciljevima zemlje – upisana je kao strateški prioritet u ustav Komunističke partije Kine u oktobru 2017.

Neke evropske zemlje već su oštro reagovale.

U oktobru, švedski regulator za telekomunikacije PTS zabranio je isporuku 5G opreme švedskim mobilnim operaterima zbog zabrinutosti oko bezbednosti koje je pokrenula švedska bezbednosna služba SAP, odluku koju je švedski sud potvrdio u junu ove godine.

Huawei je više puta negirao da predstavlja bezbednosnu pretnju, dok je Kina pretila „svim neophodnim merama“ kao odgovor na švedsku zabranu. Peking je takođe pozvao Francusku i Nemačku da ne „diskriminišu“ kompaniju.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, čvrstom savezniku SAD, vlada je postavila ograničenje od 35 procenata na učešće Huawei u 5G RAN-u. Takođe je isključio Huawei iz mreža vezanih za bezbednost i kritičnu bezbednost i osetljive lokacije, poput nuklearnih lokacija i vojnih baza.

Na Kipru, Kokkinos se nije izjasno da li bi Kipar mogao postaviti sličnu granicu.

„Ne želim da dajem izjavu koja bi mogla da dovede u zabludu da se to ne može dogoditi u budućnosti“, rekao je on. „Ali u ovom trenutku ne isključujemo nijednog dobavljača.“

Kritičari kineske vlade kažu da ulog ne može biti veći.

S obzirom na to koliko će države i društva zavisiti od tehnologije pete generacije, njena bezbednost predstavlja izazov bez presedana, sa bilo kojim potencijalnim „hakovanjem“ koje se pretvara u pretnju po nacionalnu bezbednost.

Kao domaćin britanskih vojnih baza i američkih špijunskih stanica na raskrsnici Evrope, Azije i Bliskog istoka, Kipar nije ‘ostrvo’ kada je u pitanju geostrateški značaj. Neki stručnjaci kažu da se ne može zanemariti pretnja koju predstavljaju kompanijine političke i vojne veze i dominacija podacima na Kipru.

„Jednog dana Kipar mora da izabere stranu“, rekao je Chen Yonglin, bivši kineski konzularni zvaničnik u Sidneju u Australiji, čiji je rad uključivao praćenje kineskih disidenata sve dok nije prebegao 2005. „Jednog dana Kina će skinuti masku i Kipar neće moći da stoji između.“

„Kipar mora biti oprezan u pogledu predaje svog suvereniteta Kini“, rekao je on za BIRN.

John Strand, direktor i osnivač konsultantske firme za telekomunikacije Strand Consult, složio se:

„Kina koju imamo danas je drugačija Kina od one pre pet godina.“„Kina je zemlja koja je vrlo agresivna prema zemljama koje u osnovi imaju mišljenje ili imaju građane koji imaju mišljenje o tome šta se dešava u Kini, Hong Kongu ili Tibetu i na drugim mestima“ ističe Strand.

„Videli smo da Kina ne samo da preti zemljama koje im se protive ili ih kritikuju, već i kažnjavaju zemlje“, rekao je on za BIRN.

„Da je internet pukao pre 10 do 15 godina, društvo bi moglo krenuti dalje, to nije bio problem. Danas je sve u našem društvu izgrađeno na IT rešenjima koja su međusobno povezana putem Interneta”

Kipar prihvata kineski blokčejn

Huawei, međutim, nije jedini uzrok potencijalne zabrinutosti kada je u pitanju Kipar.

Drugi je VeChain, kineska blockčejn platforma koju podržava država, a koja je u novembru 2018. stupila u nacionalno partnerstvo sa Kiprom kako bi pomogla ostrvu u razvoju i implementaciji blokčejn rešenja u nizu privatnih i javnih sektora.

Mediterranean Hospital of Ciprus (Limassol), jedna od dve kiparske bolnice koje su u partnerstvu sa VeChain-om čuvaju evidenciju o vakcinaciji na VeChainThor blok-čejnu. Foto: BIRN

To je jedino takvo državno partnerstvo koje VeChain ima izvan Kine.

Ova platforma, pokrenuta 2015. godine, miljenik je Komunističke partije Kine koja joj je poverila ugovore, između ostalog, u poljoprivredi i telekomunikacijama.

U julu 2018. godine, nakon što su hiljade dece primile neispravne vakcine, kineska vlada je pozvala VeChain da stvori rešenje za praćenje vakcina sa zdravstvenim podacima uskladištenim na blokčejnu širom zemlje.

Kada je VeChain predstavio svoje rešenje na kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u novembru 2018. godine, prisustvovao je predsednik Si Đinping. Si je blokčejn proglasio nacionalnim prioritetom, sa VeChain-om kao suosnivačem Blokčejn alijanse Inicijative za pojas i put koja ima za cilj razvoj blockčejna duž rute BRI.

Na Kipru, VeChain je razvio aplikaciju E-HCert koja beleži rezultate PCR-a na COVID-19 i rezultate testova na antitela na blokčejnu VeChain Thor i proširuje se da služi kao “novčanik” za svu medicinsku dokumentaciju kiparskih građana i kao potvrda o vakcinaciji.

„V-Pass“, sertifikat o vakcinaciji zapečaćen u VeChain Thor-u, takođe je u planu za široku javnost.

Dve najveće privatne bolnice takođe su postigle ugovore sa VeChain-om koji će biti “host” medicinske dokumentacije na svom blokčejnu.

Christiana Aristidou, suosnivačica i potpredsednica Kiparske blokčejn asocijacije, rekla je da su preduzete sve potrebne mere „radi očuvanja bezbednosti zdravstvenih podataka“.

„Blokčejn je veoma siguran i VeChain namerava da preuzme vodeću ulogu u ovom sektoru na Kipru“, rekla je Aristidou za BIRN.

Na pitanje o rizicima po bezbednost podataka, Ministarstvo zdravlja Kipra reklo je za BIRN se blokčejn tehnologija ne koristi u javnim bolnicama.

Zlatni pasoši i grad snova

No, iako neki stručnjaci izražavaju duboku zabrinutost zbog obima kineskog prisustva podataka na Kipru, čini se da domaća kontrola nedostaje. Jedan od razloga može biti ulog velikog broja uticajnih političkih i pravnih ličnosti.

U avgustu 2020. tajni izveštaj Al Jazeere razotkrio je prevaru u središtu kiparske politike kojom se stranim državljanima koji ulože dva miliona evra u privredu daje državljanstvo Kipra.

Prema izveštaju, brojni visoki zvaničnici zloupotrebili su šemu za obezbeđivanje pasoša za nekoliko hiljada stranaca koji nisu ispunili zakonske uslove.

Kontrola pasoša na zapuštenom bivšem međunarodnom aerodromu Nikozija u Nikoziji, Kipar. Foto: EPA/JAN RAKOCZI

Zvanična istraga, objavljena u junu ove godine, kaže da je 97 odsto od 6.546 ‘zlatnih’ pasoša izdatih između 2007. i avgusta 2020. izdato od kada je Anastasiades preuzeo vlast 2013. godine.

Više od polovine, ili 3.609, bilo je za članove porodica investitora i rukovodioce kompanija kojima je odobreno državljanstvo, a da zapravo nisu ispunili zakonske kriterijume.

Između 2017. i 2019. godine izveštaj Al Jazeere je otkrio da su 482 bogata kineska državljana podnela zahteve za dobijanje pasoša putem ove šeme, više nego bilo koje druge nacionalnosti pored ruske. Oni uključuju nekoliko članova Kineske narodne političke konsultativne konferencije, savetodavnog tela Komunističke partije. Među njima je i nekoliko članova kineske narodne političke konsultativne konferencije, savetodavnog tela Komunističke partije.

Glavni junak u ekspozeu Al Jazeere bio je Dimitris Syllouris, koji je u to vreme kao predsednik parlamenta bio drugi najviši zvaničnik u zemlji posle predsednika.

Syllouris je uhvaćen kako pomaže u brzom pronalaženju kiparskog pasoša za fiktivnog kineskog biznismena uprkos tome što mu je rečeno da podnosilac predstavke ima krivični dosije i da mu je prema pravilima šeme zabranjeno dobijanje ‘zlatnog’ pasoša.

Syllouris, koji je podneo ostavku zbog skandala, bio je ključni igrač u brojnim poslovima između Nikozije i Pekinga, uključujući i tehnološki sektor.

Građevinski preduzetnik i poslanik Christakis Giovanis, čija se kompanija 2016. godine udružila sa kineskom grupom JimChang Global u razvoju hotela i luksuznih stambenih objekata u vrednosti od 100 miliona evra, takođe je podneo ostavku na svoju javnu funkciju zbog prevare.

Invest Cyprus, vladina agencija zadužena za privlačenje stranih investicija koja je potpisala Memorandum o razumevanju 2018. sa VeChain-om, igra centralnu ulogu u ulaganju kineskog novca u zemlju.

Kada je Invest Cyprus 2018. godine omogućio dolazak konglomerata Melco sa sedištem u Makau za razvoj kazino odmarališta vrednog 667 miliona dolara u Limasolu, izvršni direktor agencije, George Campanellas, postao je član upravljačkog tima koji je nadgledao projekat.

Izvršni direktor Melco-a, Lawrence Ho član je Nacionalnog komiteta kineske narodne političke konsultativne konferencije, savetodavnog tela kineske centralne vlade.

Melco je takođe povezan sa kiparskom telekomunikacionom kompanijom Cablenet preko njenog vlasnika, kiparske CNS Group-e, koja je matična kompanija The Cyprus Phassouri (Zakaki) Limited, Melco-vog partnera u Integrated Casino Resorts Cyprus Consortium-u koji stoji iza razvoja kazina u Limasolu, City of Dreams Mediterreanean (Mediteranski grad snova). Očekuje se da će letovalište biti otvoreno 2022. godine.

2019. godine, Ho iz kompanije Melco je prisustvovao 2. Forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“ u Pekingu sa Melisom Shiacolasom, generalnim direktorom CNS Group-e i rođakom ne-izvršnog predsednika Cablenet-a i vlasnikom od 37 odsto, Nicosom Shiacolasom.

U odboru Invest Cyprus nalazi se i Pantelis Leptos, istaknuti građevinski preduzimač čija je advokatska kancelarija Leptos Group obrađivala papire za 169 zahteva za šemu zlatnog pasoša između 2013. i 2019. godine, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova koje je objavila kiparska medijska grupa Dialogos. Kompanija takođe ima kancelariju u Kini.

Viši zvaničnik iz kompanije Invest Cxpar prvo je pristao na intervju za ovu priču, ali je potom rekao da mora da traži ovlašćenje za razgovor sa medijima. Nakon toga nije odgovorio na ponovljene napore da se organizuje sastanak.

U Pafosu, na jugozapadnoj obali Kipra, šef lokalne Privredne komore Andreas Demetriades potpisao je 2017. memorandum o saradnji sa Hi Tech District-om i Privrednom komorom istočnokineskog grada Changzhou, u blizini Šangaja, za razvoj farmaceutskog tehnološkog parka u Pafosu, sa tehnološkim parkovima – industrijskim zonama specijalizovanim za nauku i tehnologiju – visoko na dnevnom redu Invest Cyprus i vlade.

Advokatska firma Demetriades-a, Andreas Demetriades LLC, obrađivala je 272 zahteva za dobijanje zlatnih pasoša u periodu od 2013. do 2019. godine, više nego bilo koja druga firma.

Stelios Orphanides, istraživački novinar iz međunarodne istraživačke mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, rekao je da bi Kina mogla dominirati telekomunikacionim sektorom „jer postoji najniži nivo nadzora u pogledu upravljanja rizikom.“

„Kipar nema volju da izvrši temeljite provere“, rekao je on za BIRN, „jer su oni koji upravljaju sistemom – i stare i nove elite, advokati, računovođe i tako dalje – naučili da rade samo jednu stvar, a to je da “prostituiši” suverenitet Kipra u zamenu za lične koristi.“

Andreas Vou


This post is also available in: English