Suđenje

Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Vladimiru Špoljariću

6. Decembra 2021.15:41
Državno tužilaštvo zatražilo je od Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine da se usvoji žalba u kojoj traže ukidanje prvostepene presude Vladimiru Špoljariću, predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu koji je oslobođen optužbe za seksualno uznemiravanje i uznemiravanje uposlenice. Odbrana je tražila da se žalba odbije kao neosnovana.

Vladimir Špoljarić. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Marijana Čobović kazala je da je Tužilaštvo blagovremeno izrazilo žalbu na prvostepenu presudu Špoljariću zbog, kako je rekla, nepotpunog i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te bitne povrede krivičnog postupka.

Kako je kazala Čobović, Tužilaštvo je zatražilo da se žalba usvoji i ukine prvostepena presuda te da se zakaže glavni pretres pred Apelacionim vijećem.

Sud BiH je u oktobru prvostepenom presudom oslobodio Špoljarića optužbi za seksualno uznemiravanje i uznemiravanje te, između ostalog, zaključio da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati van svake razumne sumnje da je on od decembra 2018. do sredine 2019. godine kontinuirano uznemiravao Enisu Pazelju, koja obavlja dužnost sekretara u Sudu.

Prema prvostepenoj presudi, nije bilo dovoljno dokaza ni za navode da je Špoljarić pozivao Pazelju u svoj kabinet i pokušavao da je poljubi i zagrli, te izjavljivao da želi da se brine o njoj, uprkos tome što ga je odbijala, kao ni da joj je prijetio da će ostati bez posla i da joj niko neće vjerovati, jer je on čovjek s “vezama”.

Špoljarićev branilac Senad Pizović je rekao da Odbrana u cijelosti ostaje kod ranije uloženog pisanog odgovora na žalbu.

Kako je naveo, čitava inkriminacija se može svesti samo na iskaz oštećene, koji je u suprotnosti sa 13 saslušanih svjedoka kojima je Sud s pravom u prvostepenoj presudi poklonio vjeru.

“Moj je prijedlog da se odbije žalba Tužilaštva kao neosnovana”, kazao je Pizović.

Optuženi Špoljarić obratio se Sudu i rekao da je saglasan s navodima Odbrane.

Apelaciono vijeće Suda BiH će pisani otpravak odluke dostaviti u zakonom predviđenom roku.

Aida Trepanić