Suđenje

Ristanić: Uložena dokumentacija u vezi s iskazima zaštićenog svjedoka

23. Novembra 2021.12:50
Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je set materijalnih dokaza koji se tiču korespondencije sa organima Italije u vezi sa iskazima zaštićenog svjedoka.


Đorđe Ristanić Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je uložilo korespondenciju s organima Italije u okviru međunarodne pravne pomoći. Dio dokaza se odnosi na iskaz zaštićenog svjedoka RIS-40 iz 2010., a dio na iskaz koji je dao 2015. godine.

Odbrani je ostavljeno vrijeme da se izjasni na dostavljenu dokumentaciju, nakon čega će Vijeće donijeti odluku o prijedlogu za čitanje iskaza svjedoka.

Braniteljica Lejla Čović je kazala da je prvi iskaz uzet u okviru predmeta koji je vođen u Tužilaštvu Brčko distrikta protiv više osumnjičenih, uključujući i Đorđa Ristanića, a ne u ovom predmetu.

Tužilac Seid Marušić je rekao da je taj predmet ustupljen i spojen sa ovim predmetom u Tužilaštvu BiH.

Đorđe Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

Nastavak suđenja je 14. decembra.

 

Marija Taušan