Suđenje

Kajdić Sabahudin: Tužilaštvo traži kaznu za ubistva i nestanke u Gornjoj Puharskoj

10. Novembra 2021.16:07
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Sabahudin Kajdić bude osuđen za zločine počinjene u ljeto 1992. godine u Gornjoj Puharskoj kod Prijedora.

Sabahudin Kajdić. Foto: Sud BiH

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Kajdić bude proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora zbog učešća u ubistvima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima nad bošnjačkim civilima.

Tužilac Izet Odobašić je ocijenio da je dokazano da je na području Prijedora postojao širok i sistematičan napad srpskih snaga i da je Kajdić, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade VRS-a, učestvovao u njemu.

“Ubijeno je najmanje 20 mještana Gornje Puharske, a neki su nestali”, kazao je tužilac navodeći da su mještani odvođeni u logor “Keraterm” na ispitivanje, odakle su neki vraćeni.

On je rekao da je 9. jula bilo najintenzivnije hapšenje i da su svjedoci vidjeli Kajdića kada je nezakonito uhapšene sprovodio do kamiona.

Odobašić je kazao da se tokom suđenja postavilo pitanje identiteta optuženog. Naveo je da su svjedoci optuženog poznavali kao vojnika Sašu i da su ga viđali kada je prolazio, opisujući da je imao dugu kosu i nosio šubaru, te da je bio bučan i bahat.

On je rekao da su svjedoci naknadno saznali za njegovo puno ime, a da ga je jedna od svjedokinja poznavala od ranije i znala njegovo ime i prezime. Nastojanja Odbrane da izvede dokaze kako je postojao drugi vojnik po imenu Saša, tužilac je ocijenio bezuspješnim.

Analizirajući šest tačaka optužnice, Odobašić je podsjetio da su svjedoci potvrdili da je Kajdić bio s drugim vojnicima kada su u julu 1992. iz kuće odvedeni Munib i Jusuf Delkić, koji ni do danas nisu pronađeni. Tužilac je istakao da je jedna od svjedokinja identifikovala Kajdića na fotografijama.

Prema njegovim riječima, neuvjerljivi su dokazi Odbrane da su Delkići odvedeni u komandu.

U vezi sa ubistvima Saida Pašića i Ishaka Čirkića na lokalitetu Jordan njive, kako je naveo, saslušana su tri svjedoka koja su imala direktna saznanja, uključujući i saborca optuženog.

Odobašić je kazao da su o tačkama optužnice koje Kajdića terete za fizičko i psihičko zlostavljanje jasne i uvjerljive iskaze dali oštećeni.

On je predložio da Kajdić bude osuđen na višu kaznu u okviru propisane.

“Smatramo da nema olakšavajućih okolnosti. Od otežavajućih cijenimo raniju osuđivanost, bezosjećajnost, upornost. Optuženi nikada nije iskazao žaljenje i sućut”, istakao je Odobašić.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 8. decembra.

 

Marija Taušan