Vijest

VSTV sutra raspravlja o isteklom mandatu Arbena Murtezića

9. Novembra 2021.14:50
Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na sutrašnjoj će sjednici raspravljati o izboru u novi mandat direktora Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije nakon što je taj mandat istekao Arbenu Murteziću prije više od godinu dana. Iz Vijeća kažu da Upravni odbor Centra sada može imenovati vršioca dužnosti u ovoj instituciji, poništiti stari konkurs i raspisati novi.


Sjednica VSTV-a. Foto: BIRN BiH

Članovi Vijeća će na sutrašnjoj sjednici razmatrati dodatnu dokumentaciju nakon što su na prošloj povukli saglasnost za imenovanje Arbena Murtezića za direktora Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine (CEST FBiH) poslije razmatranja anonimnog pisma u kome je navedeno da mu je mandat istekao.

Upravni odbor CEST-a prošle godine je tražio Murtezićevo imenovanje nakon provedene konkursne procedure. VSTV je dao pozitivno mišljenje da on ostane na mjestu direktora, ali Upravni odbor CEST-a nikada nije potvrdio imenovanje Murtezića, koji je u tom periodu obavljao sve dužnosti i donosio odluke kao direktor CEST-a, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Murtezić kaže kako je na proces imenovanja uticala pandemija.

“Meni je važno da osim procesnih nema nekih meritornih razloga vezanih za moje kvalifikacije, odnosno rezultate rada”, kaže Murtezić te dodaje da je “od početka pandemije imao validnu odluku da je vršilac dužnosti”.

“Upravni odbor je održavao elektronske sjednice, ali se po poslovniku sam postupak imenovanja ne može završiti elektronski. Ni VSTV ne vrši imenovanja elektronski”, dodaje Murtezić.

Ali predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kaže kako je Upravni odbor CEST-a mogao, kako im je VSTV sugerisao, da “imenuje vršioca dužnosti iz reda uposlenika, poništi prethodnu i otvori novu konkursnu proceduru”.

“Mi ćemo na sjednici Vijeća imati raspravu u pogledu njihovih aktivnosti. Mislim da nećemo dalje raspravljati o povlačenju saglasnosti, to je zaključak koji je Vijeće donijelo. Sve druge odluke su na Upravnom odboru CEST-a”, kaže Lagumdžija.

Uz povlačenje saglasnosti o imenovanju, članovi Vijeća su zatražili dodatnu dokumentaciju i podatke o procesu imenovanja, ali i listu sastanaka Upravnog odbora od januara 2020. godine do danas.

Član VSTV-a Mustafa Šabić kaže da je rasprava pokrenuta nakon što su dobili anonimno pismo.

“U VSTV je stiglo anonimno pismo u kojem piše da se on predstavlja kao direktor iako mu je mandat istekao. Zbog toga je VSTV donio odluku da se povuče saglasnost o njegovom imenovanju”, kaže Šabić, ističući kako on nije čitao to pismo.

Na pitanje zašto Upravni odbor CEST-a nije imenovao Arbena Murtezića, predsjednica Odbora Nevenka Milosavljević-Jančić za BIRN BiH kaže da su “u pitanju raznorazne okolnosti”.

“Dobićete konačan stav kada Vijeće zauzme svoj stav”, kazala je ona.

Potpredsjednica VSTV-a Biljana Simeunović kaže kako je imenovanje direktora Centra za edukaciju sudija i tužilaca posao Upravnog odbora CEST-a, koji “nije imao težak posao”. Iako se radilo u pandemijskim uslovima, usvajani su finansijski izvještaji, a Murtezić je, podsjeća ona, bio jedini kandidat za direktora.

“Pročitala sam papir gdje su donijeli odluku o održavanju online sjednica, na kojima su usvajali neke finansijske izvještaje, koji nisu bezveze. Imali su saglasnost, proveden konkurs, sve je bilo u redu, samo su ga trebali imenovati, to je stvar forme, nije bilo nikakve smetnje, jer su bile vanredne okolnosti”, kaže Simeunović.

Murtezić je direktor CEST-a od 2016. godine.

Jasmin Begić