Vijest

Tužilaštvo BiH: Formiran predmet na osnovu prijave protiv Milorada Dodika

18. Oktobra 2021.16:50
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo predmet po prvoj prijavi protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, te su i ostale uzete u rad, saopćeno je iz ove institucije.
Milorad Dodik. Foto EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Iz Tužilaštva je saopćeno kako je posljednja prijava protiv Dodika pristigla danas i kako je sasvim razumljiv interes javnosti za podnesene prijave.

“Radi blagovremene spoznaje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je već po primitku prve prijave formiran predmet i zadužen tužilac, a ostale prijave su također u radu”, navodi se u saopćenju.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Dodik najavio je prije tri dana, nakon sastanka s predstavnicima nekoliko ambasada u Bosni i Hercegovini, niz odluka koje planira donijeti u Republici Srpskoj, poput odbacivanja odluka visokog predstavnika o institucijama kao što je Državno tužilaštvo i pokretanja slovenskog scenarija zauzimanja kasarni. Zakoni o Tužilaštvu i Sudu BiH usvajani su u Parlamentu BiH, a Dodik je naveo kako će Narodna skupština Republike Srpske u narednih nekoliko dana odlučivati o povlačenju saglasnosti.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) prošle sedmice je provjeravala koliko se ova i druge Dodikove izjave podudaraju sa činjenicama i zakonima.

 

 

 

 

 

    Irvin Pekmez