Suđenje

Muminović Šemsudin i ostali: Odgođen početak suđenja zbog nedolaska optuženog

9. Septembra 2021.15:40
Početak suđenja Šemsudinu Muminoviću i drugima za zločine počinjene na području Zvornika odgođen je zbog nedolaska jednog od optuženih.

Sud BiH. Foto: Sud BiH

Planirani početak suđenja i saslušanje prvog svjedoka odgođeni su zbog nedolaska optuženog Ismeta Memića. Njegov branilac Rusmir Karkin preuzeo je odgovornost za nedolazak optuženog, navodeći da u pozivu za suđenje nije pročitao da ga treba obavijestiti o ročištu.

Karkin je uputio izvinjenje svima, a predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković uvažila je navedene okolnosti, izražavajući žaljenje zbog svjedoka koji će biti vraćen i svih drugih koji su došli.

Šemsudin Muminović, Mujo Muratović, Rasim Omerović, Fadil Mujić, Asim Alić i Ismet Memić optuženi su za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Muminović je optužen u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, Muratović kao komandir Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sapna.

Novi termin za početak suđenja zakazan je za 16. septembar.

 

Marija Taušan