Vijest

Skupština Kantona Sarajevo glasala protiv izvještaja o radu Kantonalnog tužilaštva i za smjenu glavne tužiteljice

8. Septembra 2021.14:06
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo zatražili su smjenu glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije nakon što su odbili izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za prošlu godinu koji je ona predstavila.


Glavna tužiteljica Tužilaštva KS-a. Foto: Screenshot youtube

Prema izvještaju koji je sinoć kasno tokom zasjedanja Kantonalne skupštine predstavila Sarajlija, više od 40 posto tužilaca iz Tužilaštva Kantona Sarajevo nije ostvarilo punu normu rada u protekloj 2020. godini, 21 tužilac od ukupno 51, niti je ispunjena kolektivna norma tužilaca.

Prema dostavljenim podacima u izvještaju, kolektivna norma Tužilaštva je ostvarena u iznosu 96,79 posto, dok je u krivičnim odjelima najniža ostvarena kolektivna norma u odjelu za ratne zločine – 84,93 posto.

Sarajlija je tokom predstavljanja izvještaja kazala kako je to najbolji rezultat od svih tužilaštava, pozivajući se na izvještaje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Vijeće je prošle godine donijelo odluku kako neće normirati sudije i tužioce zbog pandemije koronavirusa.

U Izvještaju se, u obrazloženju neostvarivanja norme kod pojedinih tužilaca, navodi kako su zajednički razlozi za to nastali zbog izmijenjenog režima rada prema planu dežura u skladu sa uputama Kriznog štaba Kantona Sarajevo, zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

“Jedan od objektivnih razloga je činjenica da smo zbog mjera imali ograničenja po pitanju saslušaja svjedoka i stranaka u Tužilaštvu, imali smo opravdana odsustva, veliki broj zaraženih tužilaca i saradnika”, kazala je Sarajlija na predstavljanju izvještaja.

Ona je objasnila da je jedan od razloga za neostvarivanje norme to što su određeni tužioci radili na ozbiljnim predmetima koji su tek ove godine došli na “naplatu”.

“Dvije tužiteljice koje su možda ostvarile najlošiju normu u prošloj godini možda su i najvrednije tužiteljice, jer su u ovoj godini okončale predmet ‘Profit’, zatim predmet vezan za korupciju u saobraćajnoj policiji koji je rezultirao podizanjem optužnica protiv 17 policajaca, imali smo ‘Pazarić’, i tako dalje”, rekla je ona.

U izvještaju stoji da je “posebna pažnja” posvećena u radu na pritvorskim predmetima i u hitnim predmetima, te da rad od kuće nije dao jednake rezultate kao kad bi tužioci bili na poslu.

Navedeno je da su u odnosu na prethodni izvještajni period smanjeni zaostaci za 26 predmeta, da su otvorene tri istrage više nego prethodne godine, kako je zadržan zadovoljavajući broj podignutih optužnica, te da je izdejstvovano 16 osuđujućih presuda, od kojih šest na zatvorsku kaznu, i da je bila samo jedna oslobađajuća presuda.

Tokom zastupničkih pitanja i diskusije, najviše pažnje se posvetilo slučaju “Dženan Memić”, oko kojeg su zastupnici zauzeli uglavnom sličan stav, tražeći od tužiteljice Sarajlije da im kaže istinu i da se otkrije ko je ubio Memića.

“Recite nam istinu, recite što znate, ispovijedite se ovdje nama, javnosti za govornicom, i molim šta vi lično znate o tom slučaju, istresite slobodno sve, rasteretite dušu, vašu savjest, mi ćemo vas zaštititi, možemo obećati kao najviša zakonodavna vlast, a ako ne možemo, da idemo kući svi”, kazao je Damir Nikšić.

Ona je u odgovorima rekla kako je nju taj predmet dočekao i kako je jedina istina s kojom je upoznata ona iz optužnice, u kojoj se navodi da je uzrok smrti Dženana saobraćajna nesreća.

Na skupštini su se obratili Dženanov otac Muriz Memić, njegov advokat Ifet Feraget i Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin kojoj je uskraćeno liječenje.

“Porodica ima pravo na istinu, ja ne moram kleknuti pred vas, ja vas mogu samo zamoliti, dajte nam podršku, jer onaj ko nema moć teško ostvaruje pravdu, a onaj koji ima moć a ne zna za pravdu on je tiranin, nemojte da iko od vas bude tiranin”, poručio je Feraget.

Sarajlija je tokom njegovog obraćanja napustila salu Skupštine KS-a.

Optužnica protiv dvije osobe koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo zbog smrti Dženana Memića završila je pred Vrhovnim sudom Federacije oslobađajućom presudom.

Trenutno se pred Sudom BiH vodi postupak po optužnici Tužilaštva BiH protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić (rođena Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića, koji su optuženi za organizovani kriminal u vezi s prikrivanjem dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić.

Amina Smajlović, majka Nadin kojoj je uskraćeno liječenje, poručila je Sarajliji da treba podnijeti neopozivu ostavku zbog odgovora koje je dala.

“To je dijete, zahvaljujući ovoj kantonalnoj tužiteljici i Kliničkom centru, 100 posto invalid. Isti ti ljekari koji su odbili moje dijete i koji su potpisali, u roku 24 sata bi bili uhapšeni, a oni i dan-danas rade”, kazala je Smajlović.

Imenovanje i razrješenje od dužnosti tužilaca i glavnih tužilaca provodi VSTV.

    Azra Husarić Omerović