Suđenje

Mehmedika i ostali: U ponedjeljak presuda za međunarodno krijumčarenje oružja

20. Augusta 2021.13:50
Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za ponedjeljak, 23. avgust, izricanje presude četvorici optuženih za međunarodno krijumčarenje oružja i vojne opreme.

Mehmedika i ostali. Foto: Sud BiH

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi ocijenilo da su dokazani navodi optužnice i zatražilo da Edin Mehmedika, Haris Špago, Rifet Berković i Asmir Mezetović budu osuđeni, dok su Odbrane navele da su nedokazane tvrdnje iz optužnice i zatražile oslobađanje.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da je van sumnje dokazano da su četvorica optuženih u decembru 2020. i januaru 2021. godine djelovali po prethodnom dogovoru kao grupa u namjeri da izvezu oružje i minsko-eksplozivna sredstva u Zapadnu Evropu.

Prema njegovim riječima, Mehmedika je ostvarivao kontakt s osobama iz Zapadne Evrope i radi nabavke oružja kontaktirao Špagu, koji je stupio u kontakt s Berkovićem.

Tužilac je naveo da su se Mehmedika i Špago 19. januara dovezli do kuće Berkovića u Kladnju, gdje su im on i Mezetović prodali oružje.

Hasanspahić se osvrnuo na svjedočenja službenih lica koja su ispričala kako je na osnovu operativnih saznanja policijskih službenika iz Olova zaustavljeno vozilo u kojem su bili Mehmedika i Špago, a u kojem je pronađeno više bombi, kumulativna bomba, ručni raketni bacač, lovački karabin i još neka oprema.

“Nesporno je da su optuženi djelovali kao grupa”, rekao je tužilac osvrćući se na poruke iz mobilnih telefona.

On je kazao da je Berković, nakon saznanja da su uhapšeni prvooptuženi i drugooptuženi, odbacio svoj telefon, ali da je u telefonima drugih pronađen kontakt zaveden kao “Rile” i da je komunicirano o nabavci “drva”.

Hasanspahić je ukazao da je pronađeni lovački karabin s optikom i futrolom identičan oružju na fotografiji pronađenoj u Mezetovićevom telefonu.

Tužilac je ukazao na to da je kod Mehmedike pronađena veća količina eura i franaka i da je ovaj novac bio namijenjen za dalju kupovinu i transport oružja.

“Radi se o nezaposlenom licu”, istakao je Hasanspahić.

On je zatražio da se optuženi kazne u skladu sa zakonom. Ocijenio je da su se korektno držali tokom suđenja, a od otežavajućih okolnosti izdvojio je da su trojica ranije osuđivana, s tim da su Berković i Mezetović osuđivani više puta.

Mehmedikin branilac Aldin Lejlić rekao je da je šokiran završnim izlaganjem Tužilaštva zbog neistina i dezinformacija.

“Ni iz jednog dokaza ne proizilazi da se oružje trebalo voziti van granica BiH”, kazao je Lejlić.

Navodeći da je optuženima na teret stavljeno organizovanje grupe, branilac je ocijenio da ne mogu sva četvorica biti organizatori, te da nije dokazano ko je i kada organizovao grupu, ko su joj pripadnici, kakav su imali prethodni dogovor i sa kojom svrhom.

Prema Lejliću, tužilac nema stručno znanje da tvrdi da li je pronađeno oružje i ono na fotografiji isto.

I Špagina braniteljica Denisa Gačanin smatra da nema nijednog dokaza o postojanju grupe i prethodnog dogovora, kao i da je oružje trebalo ići za Zapadnu Evropu.

Prema njenim riječima, Tužilaštvo nije dokazalo da je Špago znao da se u vozilu nalazi oružje, koje je tu moglo biti odranije. Ona je navela da je pretres vozila počeo bez naredbe suda.

Bekir Hećimović, koji brani Berkovića i Mezetovića, u završnoj riječi je negirao tvrdnje tužioca u vezi sa “famoznim Riletom” i odbacivanjem telefona.

“Od mog branjenika nije oduzet telefon, nit je vještačen, nit je tražen”, rekao je Hećimović.

On je dodao da ne može na osnovu Špagine komunikacije s nekim o drvima zaključiti da je riječ o nabavci oružja.

Branilac je kazao da ne zna na osnovu kojeg dokaza Tužilaštvo tvrdi da se 19. januara kod kuće Berkovića dogodila prodaja oružja, a da nema nijednog dokaza da je u tome učestvovao Mezetović.

Prilikom izricanja presude, Sudsko vijeće će saopštiti i odluku o pritvoru, čije je produženje tražilo Tužilaštvo, a ukidanje Odbrane.

 

    Marija Taušan