Vijest

Na Kosovu uhapšeno troje osumnjičenih za napad na osobu srpske nacionalnosti

Tri kosovska Albanca, od kojih je jedan odranije tražen radi izvršenja zatvorske kazne, pritvorena su zbog sumnje da su napali jednu osobu, što je posljednji u nizu nedavnih napada na pripadnike srpske manjine u toj zemlji.

This post is also available in: English

Sjeverna Mitrovica. Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ.

Kosovska policija je pritvorila tri osobe zbog napada na mladog kosovskog Srbina na sjeveru etnički podijeljenog grada Mitrovice.

Iz policije navode da je jedan od uhapšenih osumnjičenika, koga su identifikovali samo incijalima E.A., zapravo kosovski Albanac s liste traženih radi odsluženja zatvorske kazne, kako javlja informativni portal KosSev.

Napad na osobu srpske nacionalnosti inicijala M.D. dogodio se oko jedan sat iza ponoći u utorak, kada su mu tri osobe nanijele povrede ruke i oka.

Iz policije kažu da je žrtva prebačena u bolnicu, gdje su joj dijagnosticirane “lakše tjelesne povrede”, ali je zadržana na posmatranju.

U objavi za medije iz Kancelarije za Kosovo Vlade Republike Srbije navode da “i ovaj napad, kao i serija sličnih incidenata kojima su Srbi na prostoru Kosova i Metohije izloženi od početka godine, jeste refleksija neodgovornih poruka i postupaka političara iz Prištine koji podstiču netrpeljivost prema našem narodu i Srbima crtaju metu na čelu”.

Navode da je jedan od napadača pripadnik Kosovskih sigurnosnih snaga.

Kosovska policija i Tužilaštvo u Mitrovici nisu do trenutka objave ovog teksta odgovorili na BIRN-ov zahtjev za komentar.

Napad u Mitrovici četvrti je po redu prijavljeni zločin protiv pripadnika srpske manjine u proteklih 30 dana u toj zemlji, gdje je međuetnička napetost prisutna još od rata 1998.–1999. godine.

Desetog avgusta jedno lice srpske nacionalnosti inicijala N.P. napadnuto u selu Zebince u opštini Novo Brdo dok se vraćalo sa ispaše stoke. Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu objavilo je da je otvorilo istragu.

Policija je 30. jula uhapsila osumnjičenog inicijala A.O. jer je provalio u stan prve i jedine srpske poslijeratne povratnice u grad Đakovicu Dragice Gašić. Gašić je takođe bila izložena raznim prijetnjama od njenog povratka početkom jula.

U drugom incidentu, koji se desio 13. jula, kosovska policija je izvijestila da je osoba srpske nacionalnosti inicijala R.B. iz sela Dolac u blizini Klina prijavila da je napadnuta i pretučena na putu ka svom imanju.

    Milica Stojanović


    This post is also available in: English