Vijest

Vjerski politički pokret najavio proteste na dan Bh. povorke ponosa u Sarajevu

9. Augusta 2021.16:33
Na Facebook stranici političkog pokreta “Vjera. Narod. Država.” najavljeno je održavanje kontraprotesta na dan ovogodišnjeg održavanja Bh. povorke ponosa u Sarajevu 14. augusta.


Povorka ponosa 2019. godine. Foto: povorkaponosa.ba

Na Facebook stranici političkog pokreta “Vjera. Narod. Država.” objavljena je fotografija sa kontraprotesta iz 2019. godine uz natpis “Mi smo tu 14.8., ako Bog da. Očekujemo i vas”. Također je napisano i da se radi o “protestu časti i ponosa”, te “anti LGBTIQ”. Ista objava postavljena je na povezane Facebook stranice Inicijativa iskorak i “Anti-LGBT parada”.

Vođa pokreta Sanin Musa je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio da će se kontraprotest održati u Sarajevu istoga dana kada i Povorka ponosa, te da je svrha ovog protesta iskoristiti demokratsko pravo na protestovanje.

“Ovo je rekacija na, po nama, ponovo iznošenje na ulice nečega što za nas nije normalno, nije prihvatljivo. Imamo pravo demokratsko koje koristimo dići glas protiv toga i iskazati svoj kontrastav”, kaže Musa, te pojašnjava da nije ograničen broj učesnika protesta i da očekuju između 100 i 200 učesnika.

Inicijativa “Iskorak” pod vodstvom Muse je tokom 2019. godine organizirala proteste protiv prve “Povorke ponosa” održane u Sarajevu.

Kako je tada navedeno u pozivu objavljenom na Facebook stranici Inicijative, dan održavanja Povorke je “jedan od najgorih udaraca u historiji ovog naroda i jedan od najvećih vidova kršenja božijeg prava na Zemlji”.

Na dan održavanja Povorke, u parku Ciglane održan je protestni skup, gdje je rečeno kako je taj protest osuda “zla koje je ušlo u ovaj grad”.

“Ovaj grad nije doživio veće poniženje od onoga što mu se danas sprema. (…) Današnje zlo koje je došlo u ovaj grad je najveće poniženje ovom gradu u njegovoj višestoljetnoj historiji”, poručio je, između ostalog, Musa na ovom skupu.

On je potom u intervjuu za BIRN BiH kazao kako ovim protestom niko nije bio ugrožen, te da je cilj protesta bio da se pokaže na kojoj je ko strani.

“Nije mi ekstra žao što nisu bili ugroženi, ja znam, opet ponavljam po ko zna koji put, u kakvom društvu živim, kakvo je obezbjeđenje organizacija pratila, na kraju krajeva, ne treba nam nasilje. Prvog dana smo pozivali na nenasilan skup. Ne volim nasilje i živimo u takvom društvu koje je i toj populaciji ljudi pružilo prava da kaže, odnosno ispolji nešto”, rekao je Musa, dodavši kako se ne slaže s promovisanjem prava LGBT osoba u javnom prostoru i “zato smo digli svoj glas”.


Sanin Musa. Foto: BIRN BiH

Musa, nekadašnji selefijski daija je prošle godine osnovao politički pokret “Vjera. Narod. Država.”, koji se temelji na osnovama islama a namijenjen je “vjernicima koji znaju šta je država i narod, te patriotama koji su okrenuti vjeri”, o čemu je pisao BIRN BiH.

Ove godine Musa je registrovao i političku stranku koja se trebala zvati kao i politički pokret ali je Općinski sud u Sarajevu odbio takav zahtjev zbog, kako je navedeno na stranici ove političke stranke, spominjanja pojma “vjera” u nazivu. U junu ove godine Musa je dobio rješenje za registrovanje Bosanske narodne stranke (skraćeno B.N.S. – V.N.D.), prema rješenju u koje je BIRN BiH imao uvid.

Članica organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Lejla Huremović smatra kako svako ima pravo da izađe na ulicu i iskaže nezadovoljstvo u skladu sa demokratskim standardima “poštujući sve zakone ove države”.

“Ono što je nama najvažnije je da bilo koji skup koji želi da pošalje neku poruku ne smije da širi govor mržnje niti da poziva na nasilje”, pojašnjava Huremović za BIRN BiH.

Prema njenim saznanjima, kontraprotest neće biti blizu Bh. povorke ponosa.

“Mi smo prvi prijavili događaj, u skladu sa zakonom imamo prednost, tako da je i njima određeno mjesto koje nije blizu rute kretanja Bh. povorke ponosa”, kaže Huremović.

Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) su potvrdili da su organizatori Povorke, ali i kontraprostesta dobili dozvole za održavanje ovih javnih skupova.

“Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS-a planski preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na realizaciji planiranih aktivnosti oko osiguranja najavljenih javnih skupova”, rekli su iz Uprave policije za BIRN BiH.

Povorka ponosa održat će se 14. augusta u Sarajevu.

Lamija Grebo